NASA'nın Bennu asteroidinden aldığı örnekleri taşıyan uzay kapsülü 7 yıl sonra Dünya'ya döndü

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA), uzayda ki en tehlikeli cisimlerden olan Bennu asteroidinden örnekler toplayan uzay aracı Dünya'ya döndü.

NASA'nın Bennu asteroidinden aldığı örnekleri taşıyan uzay kapsülü 7 yıl sonra Dünya'ya döndü

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi 1999 yılında keşfettikleri Güneş sistemindeki en tehlikeli cisimler arasında yer alan Bennu asteroidinden örnekler toplayan uzay aracı Utah eyaletinde çöle indi.

screenshot-33.jpg

Gökbilimciler Bennu'nun Dünya'ya yeryüzünde şimdiye kadar en güçlü atom bombası olan Sovyetler Birliği'nin Çar bombasının 24 katı bir enerji ile çarpabileceğini hesapladı. Yetkililer olayın hangi tarihte yaşanacağında açıkladı.

screenshot-32.jpg

KAPSÜLÜN YOLCULUĞU 7 YIL SÜRDÜ

Asteroidin yüzeyinden bugüne kadarki en büyük örnekleri toplayan "Osiris-Rex" adı verilen uzay kapsülü Dünya'ya döndü. Kapsülün yolculuğu tam 7 yıl sürdü. Kapsül, ABD'nin Utah eyaletinde nulunan çöle indi.

Uzay aracının getirdiği örneklerin incelenmesi sonucu kaya yapısının Dünya'nınkine çok benzediği açıklandı.

Uzaydan Dünya'ya ilk kez asteroid örneği getirilmedi.

screenshot-35.jpg

Japonya Uzay Ajansı, 2010 ve 2020'de tamamlanan projelerle örnek toplamıştı. Fakat NASA'nın getirdiği örnekler bugüne kadarki en büyük örnek oldu.

NASA projeyi, Arizona Üniversitesi'yle birlikte yürüttü.

screenshot-34.jpg

DÜNYA'YA ÇARPABİLİR

NASA, Bennu asteroidini Güneş sistemindeki bilinen en tehlikeli iki cisimden biri olarak tanımlıyor. Bazı bilim insanları Bennu'nun 2100'lerin sonunda Dünya'ya çarpabileceğini belirtiyor.

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA), 510 metre uzunluğundaki bir asteroid olan ve adını antik Mısır'ın kuş tanrısından alan Bennu'nun felaketle Dünya'ya çarpmasını önlemek için 7 yıl uğraştı.

SONRAKİ HABER