Milli yas nedir, neden ilan edilir, tatil mi, işe gidilir mi?

İsrail ile Hamas arasındaki krizin hızla savaş söylemlerine dönüşmesi nedeniyle yaşanan çatışmalarda binlerce masum hayatını kaybetti. İsrail'in Gazze'yi hedef almasıyla sivillerin ölüm haberleri dünyada yankı buldu ve Türkiye'de Milli Yas ilan edildi.

Milli yas nedir, neden ilan edilir, tatil mi, işe gidilir mi?

Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırılarının ardından İsrail'in hamleleri devam ediyor. İsrail ile Hamas arasındaki gerilimin tırmanması ve tarafların anlaşmaya varamaması nedeniyle İsrail'in eylemleri de giderek ağırlaşıyor. İsrail, Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarının dozunu artırırken binlerce masum sivil de hayatını kaybetmeye devam ediyor.

Sivillerin hayatını kaybetmesi ve son olarak 17 Ekim tarihinde İsrail'in Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesini bombalaması sonucu 600'den fazla Filistinlinin kişinin kaybetmesine ilişkin tepkiler de birbiri ardına geliyor. Türkiye, İsrail'in eylemlerini eleştirmeye devam ederken hayatını kaybeden siviller için de yeni bir karar aldı.

TÜRKİYE'DE 3 GÜNLÜK MİLLİ YAS İLAN EDİLDİ

AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin, Gazze'de 500'ün üzerinde Filistinlinin hayatını kaybettiği hastane saldırısı nedeniyle 3 gün süreyle milli yas ilan edileceğini açıkladı. Bununla beraber vatandaşlar da ''Milli yas nedir, neden ilan edilir, tatil mi, işe gidilir mi?'' sorularına yanıt aramaya başladı.

MİLLİ YAS NEDİR, NEDEN İLAN EDİLİR?

İsrail'in Gazze'ye yönelik gerçekleştirdiği saldırıların ardından tüm Türkiye'de milli yas ilan edildi. AK Parti Grup Başkanvekili Zengin, Gazze’deki hastane saldırısı nedeniyle Türkiye’de üç günlük yas ilan edileceğini duyururken “Filistin için Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile üç günlük milli yas ilan edilecek” ifadelerine yer verdi. Ulusal Yas ya da Milli Yas, bir ülkenin halkının büyük bölümü tarafından yerine getirilen yas tutma ve anma eylemlerinin gerçekleştirildiği gün anlamına gelir.

milli-yas-nedir-neden-ilan-edilir-tatil-mi-ise-gidilir-mi.jpg

Milli Yas, ülkeden ya da başka bir yerden önemli bir kişinin - kişilerin ölümü, cenazesi, bunların yıldönümü nedeniyle hükümetler tarafından ilan edilir. Bir ülkede gerçekleşen doğal afet, facia, kaza, savaş ya da terör saldırısı sonrasında da ulusal yas ilan edilebilir. Bayrakların yarıya indirilmesi ve saygı duruşu yaygın olarak gerçekleştirilen bir eylem olan Milli Yas, aslında bir saygı anlamını da taşır.

MİLLİ YAS RESMİ TATİL Mİ?

Milli yasta o milletin tüm mensupları yas ilan etmiş sayılır. Eğlence programları, etkinlikler ve spor müsabakalarına ara verilir. Ancak günleri resmi tatil sayılmaz ve milli yas ilan edilen günlerde işe, okula gidilmeye devam edilir.

Haberankara.com

SONRAKİ HABER