Maymun çiçeği virüsü için ilk karantina haberi Arjantin'den geldi

Dünya Sağlık Örgütü maymun çiçeği virüsü için yaptığı açıklama sonrasında gündem olmuştu. Hastalığın 14 ülkede görüldüğünün açıklanması sonrasında ilk karantina haberi de Arjantin’den geldi.

Maymun çiçeği virüsü için ilk karantina haberi Arjantin'den geldi

Konuya ilişkin Arjantinli yetkililer Parana Nehri’nde bulunan bir kargo gemisinde şüpheli maymun çiçeği vakasının tespit edilmesi üzerine gemiyi kısa süreliğine karantina altına aldıklarını duyurdu.

Ülkenin Sağlık Bakanı yaptığı açıklamasında Arjantin’in iç kesimlerinde olan gemideki bir kişide özelikle göğüs ve yüz kısmında kiste benzer kitliler görüldüğünü belirtti. Bu sebeple mürettebatın geri kalanı da belirtilerin görülüp görülmeyeceğinin anlaşılması için karantina altına alıntı.

GEMİ DEMİR ATMAK ZORUNDA KALDI

Sağlık Bakanlığı’nın yapmış olduğu bu açıklama sonrasında Halk Sağlığı Acil Durum Protokolü etkinleştirildi. Asıl durağı Santa Fe Eyaletindeki San Lorenzo limanı olan gemi maymun çiçeği vakası sebebi ile Parana Nehri’ne demir atmak zorunda kalmış oldu.

BELİRLİ KİŞİLER İÇİN RİSK DAHA YÜKSEK

Yapılan açıklamaya göre maymun çiçeği virüsünün genel olarak hafif seyrettiği ancak hamile, çocuklar ve bağışıklığı düşük olan kişiler de hastalığın öldürücü sonuçlar doğurabileceği ifade edildi. Uzmanların açıklamasına göre maymun çiçeği virüsünün sebep olmuş olduğu grip benzeri hastalıkların vücudun farklı noktalarında irin dolu cilt lezyonlarına yol açtığı belirtildi. Bu lezyonların kaşınması ve patlatılması halinde deride iz kalabiliyor.

2 TÜR MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ VAR

Maymun çiçeğinin 2 tür hali olduğu aktarıldı. Orta Afrika’da görülen Klad I virüsü 2022 yılında küresel maymun çiçeği virüsü salgınına neden olmuştu. AB ülkelerinde görülen Klad II virüsüne göre çok daha etkili ve ölümcül sonuçlar doğurabileceği ifade edilen virüse ilişkin ilk karantina haberi de Arjantin’den geldi.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER