Libya'da önce sel şimdi de salgın hastalık riski! 150 bin kişi zehirlendi

Libya'da meydana gelen selde binlerce kişi hayatını kaybetti binlercesi de hala kayıp. Yetkililer içme suyuna kanalizasyon suyunun karıştığını açıkladı.

Libya'da önce sel şimdi de salgın hastalık riski! 150 bin kişi zehirlendi

Libya'da 10 Eylül 2023 günü meydana gelen selde binlerce kişi hayatını kaybetti. Kayıplar hala aranıyor. Yetkililerden gelen açıklamaya göre ülkedeki içme suyuna kanalizasyon suyunun karıştığı yönünde. Yetkililer kanalizasyonla kirlenmiş içme suyunun selden daha büyük tehlike saçtığına dikkat çekildi.

Libya İçişleri Bakanı ekiplerin şehirdeki sağlık durumunu araştırdıklarını ve olası bir salgın durumunda bir karar vereceklerini açıkladı.

screenshot-13.jpg

DERNE KENTİNDE 150 BİN KİŞİ ZEHİRLENDİ

10 Eylül'de yaşanan sel liman kenti Derne'yi sular altında bırakmıştı. İki barajın yıkılması sonucu binlerce insan ev ve sokaklar denize sürüklenmişti. Bölgedeki yardım kuruluşları hayatta kalanlar için hastalık riskinin çok yüksek olduğunu açıkladı.

Libya İçişleri Bakanı Emad el-Trabelsi, yetkililerin şehirdeki sağlık tehlikelerini araştırdığını ve olası bir salgın tehdidine ilişkin bir karar vereceklerini söyledi. Liman şehrinin nüfusu selden önce yaklaşık 90 bin kişiydi.

screenshot-12.jpg

İçe suyuna kanalizasyon suyu karışması sonucu, Derne kentinde 150 kişinin zehirlendiği aktarılıyor.

SAĞLIK MALZEMELERİ BİNGAZİYE ULAŞTI

Dünya Sağlık Örgütü, 250 bin kişiye yetecek kadar Libya’ya sağlık malzemesi gönderdiğini açıkladı. DSÖ'nün açıklamasına göre travma ve acil cerrah malzemeleri, temek ihtiyaçlar, tıbbi ekipmanlar ve ceset torbalarınında içinde bulunduğu 29 ton malzeme Libya'ya ulaştı.

Yetkililer selden dolayı köprülerin ve yolların kırılması yada çamur altında kalması sonucu şehire ulaşımın çok zor olduğunu söyledi.

screenshot-11.jpg

Türkiye, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin de aralarında olduğu çeşitli ülkeler de kurtarma ve sağlık ekipleri gönderdi ancak çok daha fazla yardıma ihtiyaç duyulduğu kaydediliyor. BM, selin ardından acil yardım kampanyası başlattı.

TOPLU MEZARLAR ENDİŞE DOĞURUYOR

Daniel Fırtınası sonucu yaşanan selde henüz kaç kişinin öldüğü bilinmiyor. Libya Kızılayı'na göre 11 bin 300 kişi hayatını kaybetti. Binlerce kişide hala kayıp, arama çalışmaları devam ediyor.

Derne Belediye Başkanı, 14 Eylül'de yaptığı açıklamada 20 bine yakın insanın ölmüş olabileceğini söylemişti. Bölgede mezarlıkta görev yapan bir vatandaş dağın eteklerindeki toplu mezarlarda neredeyse 3000 kişinin gömüldüğünü söyledi.

screenshot-10.jpg

Dünya Sağlık Örgütü ve yardım grupları, Libyalı yetkililere sel mağdurlarını suya yakın toplu mezarlara gömmeyi bırakmaları yönünde çağrıda bulunuyor. Bunun sağlık risklerine yol açabileceğini söylüyorlar.

SONRAKİ HABER