Kıbrıs harekatının 50. yılı kutlanacak! Neden yapıldı, sonuçlar ne oldu?

Yunanistan cephesinden yakın zamanda kutlanacak olan Kıbrıs adasına operasyonun yıl dönümü ile ilgili çirkin ifadeler geldi. Türk makamlarından hızlı bir cevap gelirken yıllar önce yaşananlar yeniden gündem oldu.

Kıbrıs harekatının 50. yılı kutlanacak! Neden yapıldı, sonuçlar ne oldu?

Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra yer aldığı en büyük çatışmalardan birisi Kıbrıs adasına müdahale olmuştu. Rum halkının Kıbrıs Türklerine yapmış olduğu katliamlar ve adayı Yunanistan'a bağlama hedefi Türk Silahlı Kuvvetlerinin yaptığı harekat ile gerçekleştirilememişti.

TÜRK VARLIĞI TEHDİT ALTINDAYDI

Kıbrıs adasında 1960 yılında Rumlar ve Türklerin oluşturduğu Kıbrıs Cumhuriyeti kurulmuş fakat zamanla Rumlar açık bir şekilde amaçlarını ortaya koymuştu. Türklerin katledilmesi ve zorla yerlerinden edilmeye çalışılması üzerine Türkiye zaman içinde adaya çeşitli operasyonlar düzenlemişti.

Kıbrıs harekatının 50. yılı kutlanacak! Neden yapıldı, sonuçlar ne oldu?

15 Temmuz 1974 günü Kıbrıs Cumhuriyetinde bir darbe yalanması ve askeri cuntanın yönetimi ele geçirmesinin ardından Türkiye harekete geçti. Dönemin Başbakanı Bülent Ecevit ve Başbakan Yardımcısı Necmettin Erbakan'ın büyük rol oynadığı karar sonrasında Türkiye adaya harekat düzenleme kararı aldı.

TÜRK ASKERİ KIBRIS'TA DESTAN YAZDI

20 Temmuz 1974'te başlayan ilk ve 14 Ağustos'ta devam eden ikinci harekat sonrasında bugünkü Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin sınırları çizildi. Türkiye'nin yaptığı harekat sonrasında Kıbrıs Türkü adadaki varlığını korudu ve egemen bir devlet kurma hakkına sahip oldu.

Bu harekatın üzerinden yarım asır geçmesinden dolayı Türkiye Kuzey Kıbrıs'ta büyük bir gövde gösterisi yapma kararı aldı. Rum ve Yunan halkının büyük bir tepki göstermesine aldırış etmeyen Türk hükümeti adada yer alarak dünyaya önemli mesajlar verecek.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER