İsrail Gazze hattında son durum nedir?

İsrail ve Gazze arasında tansiyon bir anda fırladı. İsrail, Gazze'den atılan roketler nedeniyle hemen savaş durumuna geçti. Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları "Aksa Tufanı" isimli bir operasyon başlattı.

İsrail Gazze hattında son durum nedir?

İsrail-Gazze hattında gergin anlar yaşanıyor. Gazze'den ateşlenen roketler, İsrail'in farklı noktalarını hedef aldı. Saldırıda 6 kişinin öldüğü yaralı sayısının 100'ü geçtiği öğrenildi. Gazze İsrail'e karşı operasyon başlattığını duyurdu. Saldırının ardından İsrail'de harekete geçti. İsrail ordusundan yapılan açıklamada," İsrail ordusu savaş durumu alarmı ilan etmiştir. Hamas saldırıların sonucuna katlanacak." ifadeleri kullanıldı. Yedek askerleri göreve çağıran ve acil durum ilan eden İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant askerlerin göreve başlaması için kararname imzaladı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise "Savaştayız. Düşmanımız daha önce hiç bilmediği bir bedel ödeyecek." açıklamasını yaptı.

screenshot-8.jpg

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları Komutanı Muhammed ed-Dayf, İsrail'e 5 bin roket ve havan fırlattıklarını duyurdu. Dayf, İzzeddin Kassam Tugaylarının İsrail'e yönelik başlattığı saldırıya ilişkin yüzünün görülmediği bir videoda konuştu. Dayf, "İsrail'in ihlallerine karşı bir çizgi çekme kararı aldık, İsrail'e karşı Aksa Tufanı operasyonunu başlattık." dedi.

7 TOPLULUKLAR KONTROL ALTINA ALINDI

İsrail, Gazze Şeridi'ndeki 7 topluluğun Hamas'ın kontrolü altında olduğunu bildirdi. Bunlar arasında Sderot, Nahal Oz, Kfar Haza, Magen, Sufa Beheri ve Gazze Genel Komutanlığı yer alıyor. Dayf, İsrail yönüne roket atmaya devam edeceklerini belirtirken, ilk aşamada İsrail'in askeri bölgeleri ve hava üstlerini hedef aldıklarını dile getirdi.

screenshot-9.jpg

100'DEN FAZLA KİŞİ YARALI

İsrail acil yardım servisi Kızıl Davut Yıldızı, sabah saatlerinde abluka altındaki Gazze Şeridi’nden İsrail’e yönelik başlatılan saldırılarda 6 İsraillinin hayatını kaybettiğini, 100'den fazla kişinin yaralandığını açıkladı.

İSRAİL'DEN AÇIKLAMA GELDİ

Netanyahu,"Bu sabah Hamas İsrail devleti ve vatandaşlarına karşı kanlı ve beklenmedik bir operasyon başlattı. Güvenlik teşkilatının başkanlarını topladım ve teröristlerin sızdığı toplulukların güvenliğinin sağlanması emri verdim. Aynı zamanda tüm yedek askerlerin seferber edilmesini ve düşmanın daha önce görmediği büyüklükte bir ateşle karşılık verilmesi emri verdim. Düşman görülmemiş bir bedel ödeyecek. Aynı zamanda tüm İsrail vatandaşlarına İsrail ordusunun direktiflerine uymaları çağrısı yapıyorum. Biz savaştayız ve biz kazanacağız.”

screenshot-10.jpg

Bununla birlikte, İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant, yedek askerleri göreve çağıran bir kararname imzaladığını duyurdu.

İsrail ordusundan yapılan açıklamayada, "Bir dizi terörist Gazze Şeridi'nden İsrail topraklarına sızdı." ifadeleri yer alırken, Gazze Şeridi'ni çevreleyen bölgede yaşayanlara evlerinde kalmaları söylendi.

Yapılan açıklamada, "İsrail Savunma Kuvvetlerii İsrailli sivilleri savunacak ve Hamas terör örgütü eylemlerinin bedelini ağır ödeyecektir." denildi.

screenshot-11.jpg

İSRAİL YÜZLERCE SAVAŞ UÇAĞI İLE SALDIRI BAŞLATTI

İsrail ordusu yüzlerce savaş uçağı ile Gazze Şeridi’ne saldırı başlattığını duyurdu. Ordudan yapılan yazılı açıklamada, onlarca savaş uçağının Gazze Şeridi'ndeki farklı Hamas hedeflerini vurmaya başladığı belirtildi.

4 FİLİSTİNLİ ÖLDÜ, 5'İ YARALANDI

Gazze Şeridi sınır bölgesinde, Filistinli gruplar ve İsrail ordusu arasında çıkan çatışmalarda 4 Filistinlinin hayatını kaybettiği, 5'inin yaralandığı bildirildi. Filistin resmi ajansı WAFA, azze Şeridi'nin sınır bölgesinde İsrail ordusu ile Filistinliler arasında şiddetli çatışmaların yaşandığı belirtildi.

screenshot-5.jpg

İSRAİL ZOR BİR ZAMANDAN GEÇİYOR

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, İsrail'in zor bir dönemden geçtiğini belirtti. "İsrail zor bir zamandan geçiyor." ifadesini kullanan Herzog, İsraillilere ordu güçlerinin talimatlarını dinleme, karşılıklı güven ve sükunet gösterme çağrısında bulundu. İsrail Dışişleri Bakanlığı da X sosyal medya hesabından bir açıklama yaptı. Açıklamada, "Hamas'ın sızma operasyonuyla bir saldırı altında oldukları ve kendilerini korumak için her şeyi yapacakları" ifade edildi. İsrail Başbakanlığı da yerel saatle 13.00'te Tel Aviv'de güvenlik kabinesinin toplanacağını duyurdu.

SONRAKİ HABER