Streeting, grip salgını ve personel yetersizliği nedeniyle hastaların güvenlikten ve saygınlıktan yoksun bir şekilde tedavi edilmek zorunda kaldığını belirtti. Bakan, bunun bir sonucu olarak bazı hastaların saatlerce ambulans beklemek zorunda kaldığını ve geçici alanlarda tedavi edildiğini vurguladı.
Ayrıca, koridorlarda tedavi edilen hastaların durumunu "son 14 yılın sağlık politikası hatalarının acı bir sonucu" olarak nitelendirip, bu durumu "tarihe gömmek" istediklerini ifade etti. Ancak bu sorunun kısa vadede çözülemeyeceğini ve gelecek kış benzer sıkıntıların yaşanabileceğini de sözlerine ekledi.
KRİTİK DURUM İLAN EDİLDİ
Son haftalarda, İngiltere'deki birçok hastane acil servislerdeki yoğunluk nedeniyle kritik durum ilan etti. Bu süreç hastanelerin kaynaklarını önceliklendirerek bazı planlı ameliyatlar ve randevuların ertelenmesine yol açtı.
Bakan Streeting, kritik durum ilanlarının "sistemi yeniden güvenli bir seviyeye taşımak için bir odak noktası" olarak kullanıldığını belirtti. Geçtiğimiz hafta 24 olan aktif kritik durum sayısının bu hafta birine indiğini de duyurdu.
GRİP AŞISI İÇİN ÇAĞRI YAPTI
Vatandaşları grip aşısı olmaya çağıran Bakan, aşı için hala zaman olduğunu belirtti. Ancak eczanelerde grip aşılarının tedarikinde yaşanan sıkıntıların bir an önce çözüme kavuşturulması gerektiğinin altını çizdi.
Ayrıca NHS personelinin aşılanma oranlarının "beklenenin çok altında" olduğunu ifade etti.
Streeting, "Hastaların koridorlarda tedavi edilmesi, güvenlikten ve onurdan yoksun bir sağlık hizmeti, kesinlikle kabul edilemez" diyerek, sağlık sistemindeki mevcut durumu düzeltmek için çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi. Ancak bu sorunun çözülmesinin zaman alacağına ve bunun "zehirli bir baskı karışımının" sonucu olduğuna dikkat çekti.
Hükümetin, NHS üzerindeki uzun vadeli olumsuz etkileri gidermek amacıyla yeni reformlar aracılığıyla durumu iyileştirmeyi planladığı ifade ediliyor.