Hangi ülkelerde iş açığı var?

Dünya çapında nüfusun hızla artması sonucu kentleşmede beraberinde artıyor. Bununla birlikte iş imkanları da arz talep dengesine göre neredeyse bütün ülkelerde artış gösterdi. Son verilere baktığımızda Avrupa'da iş açığının en fazla olduğu ülke Almanya.

Hangi ülkelerde iş açığı var?

Dünya genelinde son yıllarda iş imkanlarında ciddi oranda artış var bunun sebebi ise artan nüfusla birlikte kentleşme de arttı ve arz talep dengeleri değişti. Artık global dünyada daha fazla alan açıldı. ve taleplerde bununla birlikte artıyor.

Avrupa’da iş açığı oranı 2022’de kendi rekorunu kırdı. Birçok ülkede açık pozisyon bulunurken Almanya’da bu sayı rekor seviyeye çıktı. Ülkede 2023'ün ikinci çeyreğinde 934 bin iş açığı görüldü. 2023’ün ilk çeyreğinde Türkiye’de ise 331 bin oldu.

screenshot-25.jpg

2022 YILINDA AVRUPA BİRLİĞİNDE İŞ GÜCÜ AÇIĞI REKOR SEVİYEYE ULAŞTI

Avrupa Birliği'nde iş gücü açığı, 2022'de rekor seviyeye ulaştı. AB İstatistik Ofisi Eurostat'ın verilerine göre, yıllık bazda AB'de iş gücü açığı oranı yüzde 2,9 oldu. Bu son dönemdeki en yüksek oran. Çeyrek bazda bakıldığında ise 2022'nin ikinci çeyreğinde bu oran yüzde 3'e kadar çıkmıştı.

Sayı olarak bakıldığında ise Almanya, iş açığının en fazla olduğu ülke. 2023'ün ikinci çeyreğinde Almanya'da 934 bin iş açığı görüldü. Bu, Almanya'nın toplam iş gücünün yüzde 4,1'ine denk geliyor. Almanya'yı, 250 bin açık iş ilanı ile Hollanda, 116 bin ile Avusturya ve 112 bin ile Belçika takip ediyor.

screenshot-24.jpg

En çok aranan meslekler arasında ise yazılım geliştiriciler, mağaza satış asistanları, sistem analistleri, yük taşıma sektörü çalışanları, mühendislik uzmanları, imalat işçileri, muhasebe çalışanları, araştırma ve geliştirme müdürleri, idari ve yönetici sekreterleri ve reklam ve pazarlama uzmanları yer alıyor.

TÜRKLER İÇİN FIRSAT MI?

Avrupa'da iş gücü açığının artması, Türkler için yeni fırsatlar sunuyor. Özellikle Almanya, Türkiye'den göçmen işçi çekmek için çeşitli teşvikler sunuyor.

Almanya'nın yeni göçmenlik yasası, Mavi Kart sahipleri için asgari maaş şartını 3 bin 500 euroya düşürüyor. Bu, Türkiye'den nitelikli işçilerin Almanya'ya göçünü kolaylaştıracak.

screenshot-22.jpg

Almanya'da iş bulmak için bir diğer yol ise dil yeterliliği ve mesleki eğitim almak. Almanya'da dil okulları ve mesleki eğitim kurumları, Türklere yönelik özel programlar sunuyor.

Avrupa'da iş gücü açığı, Türkler için yeni fırsatlar sunuyor. Ancak bu fırsatlardan yararlanmak için gerekli hazırlıkları yapmak gerekiyor. Dil yeterliliği ve mesleki eğitim, Avrupa'da iş bulmanın en önemli anahtarlarından bazıları.

haberankara.com

SONRAKİ HABER