Dünyada yaş ortalaması büyük bir hızla yükselirken Türkiye'de de doğum hızı tehlikeli boyutlarda düşüşe geçmişti. Gençlerin artık geç evlenmesi ve çocuk sahibi olmayı ertelemesiyle genç nüfus riske girerken Güney Kore'de 65 yaş üzeri nüfusun genele ortalamasının yüzde 20'yi aşmasıyla süper yaşlı toplum kategorisine giriş yaptığı açıklandı.
GÜNEY KORE SÜPER YAŞLI TOPLUM KATEGORİSİNE GİRDİKLERİNİ DUYURDU!
Yonhap'ın Güney Kore İçişleri Bakanlığının açıklamasına dayandırdığı haberine göre, ülkedeki 65 yaş ve üzeri kişi sayısı 10,24 milyona ulaştı.
Yaşlıların 51,22 milyon kişilik nüfusun yüzde 20'sine tekabül etmesi nedeniyle Güney Kore, "süper yaşlı toplum" kategorisine girmiş oldu.
İçişleri Bakanlığı, nüfus odaklı bir bakanlık kurularak tedbirler alınmasına "acil ihtiyaç" duyulduğunu kaydetti.
Ülkede 2008'de 4,94 milyon kişiden oluşan yaşlı nüfus, 2019'da ülke nüfusunun yüzde 15'ini geçti.
Yaşlılar, bu yılın başında popülasyonun yüzde 19,05'ine ulaştı.
Güney Kore, 2017'de 65 yaş ve üzeri kişilerin, nüfusun yüzde 14'ünü oluşturduğu için "yaşlı toplum" kategorisine girmişti.
Söz konusu sınıflandırma Birleşmiş Milletler tarafından yapılıyor. 65 yaş ve üzeri kişilerin toplam ortalamasının genel nüfus ortalamasında yüzde 7'yi aştığı ülkeler yaşlanan toplum olarak adlandırılırken bu oranın yüzde 14'e ulaşması durumunda ise toplum yaşlı toplum olarak sınıflandırılıyor. Toplam nüfusa oranla rakamın yüzde 20'yi aşması durumunda ise süper yaşlı toplum kategorisine giriyor. Güney Kore 2023 senesinde açıklanan resmi rakamlara göre 0,72 doğum oranı ile en düşük doğum oranına sahip olan ülkelerden biri olmuştu.