Güneş enerjisinde yeni adım: Uzay tabanlı elektrik şebekesi yapılacak

ABD merkezli bir şirket, dünyanın ilk uzay tabanlı elektrik şebekesini kurma planladıklarını duyurdu. Bu çerçevede uzay tabanlı elektrik şebekesi için açıklama gelirken Güneş enerjisinde yeni atılımdan bahsedildi.

Güneş enerjisinde yeni adım: Uzay tabanlı elektrik şebekesi yapılacak

Dünya üzerindeki teknolojik gelişmeler yakından takip ediliyor. Uzayda hava durumu gibi engellerin olmaması nedeniyle Güneş'ten daha fazla enerji toplanabilmesine olanak tanınması bazı teknoloji şirketlerini harekete geçirdi. Bu enerjinin Dünya'ya iletilmesi konusundaki çalışmalar son yıllarda hız kazanırken geçen yıl, uzaydan toplanan enerji ilk kez Dünya'ya gönderildi.

ABD merkezli bir şirket, dünyanın ilk uzay tabanlı elektrik şebekesini kurmak üzere harekete geçerken uzay araçlarına enerji sağlama amacıyla ilk uydunun gelecek yıl fırlatılması yönünde plan yapıldı.

UZAY TABANLI ELEKTRİK ŞEBEKESİ

Florida merkezli Star Catcher adlı girişimin uzayda topladığı enerjiyi diğer uzay araçlarına iletme amacını taşıdığı belirtildi. Yapılması planlanan elektrik şebekesi ile Dünya yörüngesine yerleştirilecek uydularla Güneş'ten gelen enerjiyi yoğunlaştırarak diğer araçların güneş panellerine göndereceği belirtildi.

Güneş enerjisinde yeni adım: Uzay tabanlı elektrik şebekesi yapılacak

Söz konusu yöntemle, uyduların Güneş'ten elde ettiklerinden 5 ila 10 kat daha fazla enerji üretmesi beklenirken bu enerji, uzay araçlarının güneş panelleriyle uyumlu olup ek bir işleme ihtiyaç duymayacak şekilde tasarlanacak. Şebekedeki bir uydunun aynı anda birden fazla araca enerji sağlaması irken Aralık 2025 tarihinde uzaya fırlatılmasının beklendiği kaydedildi.

SONRAKİ HABER