Fransa’nın Afrika’daki varlığı sona eriyor: Fildişi Sahili’nden de çekildiler

Fransa, Fildişi Sahili’ndeki Port-Bouet askeri üssünü Fildişi ordusuna devrederek ülkedeki askeri varlığını büyük ölçüde sonlandırdı.

Fransa’nın Afrika’daki varlığı sona eriyor: Fildişi Sahili’nden de çekildiler

Afrika’da yüzyıllardır süregelen Avrupa sömürgeciliği, modern çağın söylemlerine rağmen varlığını korudu. Ancak son yıllarda kıta halklarının artan bilinçlenmesiyle, özellikle Fransa’nın etkisine karşı ciddi tepkiler yükseldi. Orta Afrika Cumhuriyeti, Burkina Faso, Mali ve Nijer’in ardından Fransa, şimdi de Fildişi Sahili’nden çekilmek zorunda kaldı.

FRANSA, FİLDİŞİ SAHİLİ'DEKİ ÜSSÜNÜ DEVRETTİ

Port-Bouet askeri üssünün devri için düzenlenen törene, Fildişi Sahili Başbakanı Robert Beugre Mambe, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Meyliet Kone, Savunma Bakanı Tene Birahima Ouattara ve Fransa Savunma Bakanı Sébastien Lecornu katıldı.

Törende konuşan Fildişi Sahili Savunma Bakanı Ouattara, bu adımın iki ülke arasındaki ilişkilerde yeni bir döneme işaret ettiğini belirtti ve üssün devrinin karşılıklı bir anlaşma çerçevesinde gerçekleştiğini vurguladı.

Fransa Savunma Bakanı Lecornu ise Fransa’nın ülkedeki varlığının tamamen sona ermediğini, kalan 80 Fransız askeriyle iş birliğinin farklı bir çerçevede süreceğini ifade etti. Tören sonunda üs, Fildişi Sahili Silahlı Kuvvetleri’ne devredilirken, ismi de ülkenin ilk Genelkurmay Başkanı General Ouattara Thomas d’Aquin olarak değiştirildi.

Fildişi Sahili Cumhurbaşkanı Alassane Ouattara, daha önce yaptığı açıklamada Fransız askeri üssünün ocak ayı içerisinde Fildişi Sahili’ne devredileceğini duyurmuştu. 1978’de 232 hektarlık bir alanda kurulan Port-Bouet üssünün kontrolünün tamamen devralınması, ülkede Fransız etkisinin azalmasına yönelik önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

AFRİKA'DA YENİ BİR DÖNEM: TÜRKİYE'NİN YÜKSELEN ETKİSİ

Fransa ve diğer Avrupa ülkeleri Afrika’daki askeri ve siyasi etkilerini kaybederken, kıta ile tarihsel ve insani bağları bulunan Türkiye, bölgedeki etkinliğini giderek artırıyor. Osmanlı’dan miras kalan kültürel ve sosyal ilişkilerin yanı sıra insani yardım, askeri iş birliği ve ticari ortaklıklarla Türkiye, kıta ülkeleriyle güçlü bağlar kurmaya devam ediyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı
SONRAKİ HABER