Fransa Ukrayna'ya yardım eli uzatarak 195 milyon euroluk yardım paketi desteğinin verileceğini açıkladı. Ukrayna'ya Avrupa Birliği üyelerinin ardı ardına destek vermesi dikkat çekti. Verilen para yardımlarının ne zaman, nerede, nasıl, ne amaçla kullanacağı merak konusu oldu.
Fransa Savunma Bakanı Sebastien Lecornu, Fransız gazetesi Le Tribune Dimanche'a verdiği röportajda, dondurulmuş Rus varlıkları sayesinde Ukrayna'ya bu yıl 195 milyon avroluk yardım sağlanacağını ve bu yardımın, Ukrayna savunmasının güçlendirilmesinde kullanılacağını belirtti.
Bu paketin Ukrayna'ya tank ve zırhlı araçların yanı sıra 155 milimetrelik top mermisi ve Fransız yapımı AASM bombası tedarikini mümkün kılacağını kaydeden Lecornu, ulusal savunma harcamalarında da artışa gidileceğini söyledi.
Bakan Lecornu, ayrıca Fransız savunma şirketi Dassault Aviation'un aylık 2 olan Rafale savaş uçağı üretimini 2026'dan itibaren 4 ila 5'e çıkaracağını ifade etti. Lecornu, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Rusya'nın Avrupa güvenliğine önemli bir tehdit oluşturduğuna dair sözlerini yineledi. İngiltere ve Ukrayna arasında da dondurulmuş Rus varlıkları ile desteklenecek 2,2 milyar sterlinlik bir kredi anlaşması imzalanmıştı.
Ukrayna-Rusya arasındaki gerilime ABD ve AB ülkeleri de dolaylı yoldan destek vermeye başlıyor. ABD Başkanı Trump savaşı bitireceğini açıklasa da bölgedeki gelişmeler savaşın erteleneceği ancak bitmeyeceğini gösteriyor.