Fransa Yeni Kaledonya'da çıkan çatışmaları sonlandırmak için bölgeye asker gönderdi

Dünya son günlerde Yeni Kaledonya bölgesinden gelen çatışma haberleri ile yankılanıyor. Avustralya kıtasının yakınında yer alan bu ülkede çıkan tartışmaların nedeni ise yerlilerin başlattığı ayaklanma oldu.

Fransa Yeni Kaledonya'da çıkan çatışmaları sonlandırmak için bölgeye asker gönderdi

Günümüzde dünya genelindeki bazı ülkeler kendilerine bağlı fakat fiziki olarak ülke sınırlarından uzakta olan topraklara sahip durumdalar. Deniz aşırı toprak denilen bu yerleşim yerleri bulundukları konum gibi nedenlerden dolayı ülkelerin vazgeçemediği yerler olarak biliniyor.

SEÇİM KARARI TARTIŞMALARI BAŞLATTI

Deniz aşırı topraklara sahip ülkelerden olan Fransa son günlerde bu konu ile ilgili sıkıntılar yaşıyor. Edinilen bilgiye göre geçtiğimiz günlerde Fransa'nın Yeni Kaledonya'da uygulamaya soktuğu yasa büyük bir tepkiye neden oldu.

Fransa parlamentosunda oylanan ve kabul edilen yasa tasarısında bölgede 10 yıl yaşayan Fransızların oy kullanma hakkı elde etmesine karar verilmişti. Bu karar yerli halk tarafından büyük bir tepki ile karşılanmış ve protestolar başlamıştı. Protestoların büyük eylemlere dönüşmesi ve şu an kadar ölenlerin olması sonrasında Fransa harekete geçti. Paris yönetimi bölgede yaşanan çatışmaları kontrol altına almak için Yeni Kaledonya'ya asker gönderdi.

Gönderilen askerler gerekli görülen yerlere konuşlandırıldı. Yerlilerin otoritelerini kaybedeceği düşüncesi ile başlattıkları bu çatışmaların sonucunda kararın geri çekilip çekilmeyeceği belirsizliğini koruyor. Daha öncede bağımsızlık referandumları yapan ülkedeBBC 'de yer alan habere göre yerli halk nüfusun yüzde 40 gibi büyük bir kısmını kaplıyor.

SONRAKİ HABER