Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez, Türkiye ekonomisinin istikrarını sağlama amacı güdüyor. Lopez, önümüzdeki üç yıl içinde Dünya Bankası Yönetim Kurulu'na sunmayı planladıkları yeni operasyonlarla birlikte toplamda 18 milyar dolarlık ek kaynağı Türkiye'ye tahsis edeceklerini açıkladı.
Lopez, bu konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ekonomiyi istikrara kavuşturacak politikaların uygulanmasında Türkiye'ye destek olacaklarını vurguladı. Devam eden 17 milyar dolarlık programlarına ek olarak, üç yıl içinde 18 milyar dolarlık yeni operasyonları hayata geçirmeyi hedeflediklerini belirtti. Bu miktar, hem hükümete doğrudan kredi sağlamayı hem de özel sektöre destek vermeyi içeriyor. Türk özel sektörüne yönelik destek, doğrudan yatırımlar, garantiler ve yaklaşık 5 milyar dolarlık ticari finansmanı harekete geçirme yoluyla gerçekleştirilecek.
430 yıl sonra bir ilk! Dünya'ya kuyruklu yıldız yaklaşıyor!
"35 milyar dolarlık paket"
Lopez, bu çerçevede, Dünya Bankası Grubu'nun özel sektör kolu aracılığıyla kaynakları harekete geçirme yeteneğinden de yararlanacaklarını ifade etti. Toplam mali paketin yaklaşık 35 milyar dolar olduğunu söyleyen Lopez, bu paketin, Türkiye yönetiminin makroekonomik istikrarı yeniden sağlama taahhüdüne yanıt verdiğini ve Dünya Bankası Grubu'nun çeşitli finansman araçlarıyla destek sağlayacağını vurguladı:
"Ekonomiyi istikrara kavuşturacak politikaların uygulanmasında Türkiye'ye eşlik etmeye kararlıyız. Devam eden 17 milyar dolarlık programımıza ek olarak, üç yıl içinde Dünya Bankası Yönetim Kurulu'na 18 milyar dolarlık yeni operasyonlar hazırlamayı ve sunmayı öngörüyoruz.Bu miktar hükümete doğrudan kredi verilmesini ve özel sektöre destek verilmesini kapsamaktadır. Türk özel sektörüne yönelik destek, doğrudan yatırım, garantiler ve yaklaşık 5 milyar dolarlık ticari finansmanın harekete geçirilmesi yoluyla bunun üçte ikisi kadar olabilir.
Dolayısıyla, Banka Grubu İcra Direktörlerinin farklı operasyonları onaylamasına bağlı olarak, tüm finansman araçları dikkate alındığında bu, yaklaşık 35 milyar dolarlık geçici bir toplam mali paket anlamına gelmektedir. Bu paket, yönetimin makroekonomik istikrarı yeniden tesis etmek için gösterdiği güçlü kararlılığa ve daha da önemlisi attığı adımlara karşılık vermektedir. Ve bu paket, Dünya Bankası Grubu'nun özel sektör kolu aracılığıyla kaynakları harekete geçirme kabiliyetinden yararlanmaktadır.
Dünya Bankası programı açısından, halihazırda aktif olduğumuz öncelikli alanlara ve özellikle de bu yaz yaşanan rekor sıcaklıkların da gösterdiği üzere çok güncel bir sorun olan iklim değişikliğine katılımımızı sürdürmeyi öngörüyoruz.
TCMB'nin uyguladığı para politikasının sıkılaştırılması, Hazine ve Maliye Bakanlığının mali açığı azaltma tedbirlerinin doğru yönde atılan adımlar olduğuna inanıyoruz"
Türkiye-ABD ortak tatbikatı yunanistan'ı rahatsız etti!
"İhracat sektörünü desteklemek için"
Humberto Lopez, Türkiye'nin iklim değişikliği gibi önemli sorunlara katılımını sürdüreceklerini ve diğer sektörlerle iş birliğini artırmayı planladıklarını belirtti. Türkiye'nin ihracat sektörü gibi bazı alanlardaki katılımlarını derinleştirmeyi planladıklarını da ekledi:
"IBRD ekibimiz halihazırda kısmi kredi garantisini araştırıyor, MIGA ticaret finansmanı için kısa vadeli garantiler olasılığını değerlendiriyor ve IFC, yatırım fırsatlarına bağlı olarak, ticaret ve tedarik zinciri garantilerinin yanı sıra uzun vadeli finansman yoluyla ihracat sektörünü desteklemek için müdahaleleri önemli ölçüde genişletmek istiyor"
Alman hükümeti çifte vatandaşlık yolunu açtı! Süre düşürüldü işlemler kolaylaştı
Dünya Bankası'nın Türkiye'ye sağlayacağı bu kaynaklar, ülkenin ekonomik istikrarını güçlendirmesi ve sürdürülebilir büyümeyi teşvik etmesine yardımcı olacak.