Çin'de konut sektörünü kurtarmak için yeni borçlanma planı

Evergrande krizi ile büyük darbe alan Çin'de konut sektörünü kurtarmak için çalışmaları tüm hızı ile sürerken konut alımlarını finanse etmek için yeni bir model üzerinde çalışmalara başlandığı ifade edildi.

Çin'de konut sektörünü kurtarmak için yeni borçlanma planı

Çin'de patlak veren Evergrande krizi büyük bir domino etkisi yaratmış, emlak sektöründe büyük bir darboğaz yaşanmıştı. Ülkede gayrimenkul sektörü yakından takip edilmeye devam ederken yerel hükümetlere konut alımını desteklemek için yeni bir finansman paketi üzerinde çalışmaların başladığı duyuruldu. Gayrimenkul piyasasını desteklemek için bugüne kadar hayata geçirilen uygulamalar ne yazık ki başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

ÇİN GAYRİMENKUL SEKTÖRÜNÜ KURTARMAK İÇİN YENİ BİR FİNANS MODELİ ÇALIŞIYOR!

Çin ekonomisi üzerinde büyük tehdit oluşturmaya devam eden gayrimenkul sektöründeki kriz tüm hızı ile devam ederken hükümetin konut alımlarını finanse ve teşvik etmek için yeni bir sistem üzerinde çalıştıkları duyuruldu. Yeni sistemde satılmayan konutların elden çıkarılması için yerel yönetimlere yeni bin finansman sistemi için yetki verilecek.

Bloomberg'e konuşan kaynaklar, üzerinde çalışılan son planın yerel yönetimlerin konut alımlarını özel tahvil olarak adlandırılan ve gelirleri şu anda altyapı ve çevre projeleri gibi kullanımlarla sınırlı olan tahviller ihraç ederek finanse etmelerine olanak sağlayacağını söyledi.

Çin hükümeti tarafından yerel yönetimlere tanınan 3,9 trilyon yuanlık yani yaklaşık 546 milyar dolarlık özel tahvil ihracı kotasının yarısından fazlası hali hazırda kullanılmış bulunuyor. Yeni planın onaylanması durumunda kalan kotanın ne kadarının yeni konut alımlarına yönlendireleceği konusunda ise henüz bir açıklama yapılmadı.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER