Bolivya’daki askeri darbe girişimi amacına ulaşamadı! Komutan Zuniga gözaltında

Bolivya’da eski komutan Jose Zuniga’nın öncülük ettiği bir grup asker tarafından yapılan darbe girişimi başarısızlıkla sonuçtu. Komutan Zuniga ise gözaltına alınırken darbe girişiminde bulunan askerler geri çekildi.

Bolivya’daki askeri darbe girişimi amacına ulaşamadı! Komutan Zuniga gözaltında

25 Haziran’da görevden alınan eski ordu komutanı Jose Zuniga’nın öncülüğünde bir grup askerle Bolivya’da askeri darbe girişimi yapıldı. Komutan Zuniga’nın bunu yapmasındaki sebep ise ülkede 2025’te yapılması beklenen devlet başkanlığı seçiminde eski Devlet Başkanı Evo Morales’in adaylığına karşı çıkması ve rahatsızlığını hükümete açıklanması olarak bildirildi.

DARBE NASIL BAŞLADI?

Jose Zuniga'nın emriyle yönetim başkenti La Paz'daki Murillo Meydanı'na ağır silahlar ve birkaç zırhlı araçla giren askerler, halkı zorla alandan uzaklaştırdı. Hemen arkasından hükümet sarayını zırhlı araçlarla kuşatan onlarca asker, kapıları kırdı ve Zuniga'nın talimatıyla şiddet kullanarak içeriye girdi.

Sarayın kapılarını kırmadan kısa süre önce gazetecilere açıklamada bulunan General Zuniga, "Yeni bir bakanlar kurulu olacak, devletimiz bu şekilde devam edemez. Vatanımızı kurtarmak istiyoruz. Devletin gücünü ele geçiren birkaç elitten bıktık artık. Demokrasiyi geri getireceğiz." diye konuştu.

Olayların sürdüğü sırada sosyal medya hesabından kısa açıklamada bulunan Arce, ülkedeki bazı askeri birliklerin usulsüz şekilde harekete geçtiklerini ve ordudan demokrasiye saygı gösterilmesini istedi.

Eski Devlet Başkanı Evo Morales de X hesabından, ordunun hükümete darbe yapmaya çalıştığını duyurdu. Halka ulusal seferberlik çağrısında bulunan Morales, demokrasinin savunulmasını ve Bolivyalılardan meydanlara çıkarak darbeye direnmelerini istedi.

Binlerce Bolivyalı, darbe girişimini protesto için sokaklara dökülerek hükümet sarayının bulunduğu La Paz'daki Murillo Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti.

Kalabalığı gaz bombası ve tazyikli suyla durdurmaya çalışan askerler, çok sayıda kişinin yaralanmasına yol açtı.

DEVLET BAŞKANI ARCE VE ZUNİGA ARASINDA HARARETLİ TARTIŞMA

Askerlerin sarayın kapılarını kırmasının ardından kabine üyeleriyle giriş katına inen Devlet Başkanı Arce, General Zuniga ile hararetli bir tartışma yaşadı.

Hükümet sarayını ele geçirmekle tehdit eden Zuniga'ya parmak sallayan Arce, askerlerin derhal saraydan çekilmesini ve birliklerine dönmelerini istedi.

Zuniga dahil 3 üst düzey komutanı görevden alan Arce, saraydaki ulusa sesleniş konuşmasında Jose Wilson Sanchez'i yeni ordu komutanı olarak atadığını duyurdu.

Sanchez, basına yaptığı açıklamada, saray çevresinde ve caddelerde bekleyen tüm askeri personelin birliklerine dönmesini emretti.

DARBE BAŞARISIZLIKLA SONUÇLANDI

Başarısız darbe girişiminin ardından harekete geçen Başsavcılık, Zuniga hakkında yakalama kararı çıkarttı ve askeri kalkışmaya katılan tüm askerlere soruşturma açıldığını duyurdu. Komutan Zuniga gözaltına alındı.

Başta Türkiye olmak üzere Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB), ABD, İran, Meksika ve Şili de başarısız darbe girişiminin ardından açıklamada bulundu.

Kaynak: Anadolu Ajansı
SONRAKİ HABER