BM daimi üyeleri kimler, 5 üye kimdir?

Dünyanın en büyük uluslararası örgütleri arasında yer alan Birleşmiş Milletler 1945 yılında kurulmuştur. Türkiye, Birleşmiş Milletlere üye ülkeler arasında yer almakta olup 5 daimi üyesi bulunmaktadır.

BM daimi üyeleri kimler, 5 üye kimdir?

Birleşmiş Milletler, 1945 senesinde kurulmuş olup uluslararası örgüt statüsünda çalışmaktadır. Örgütün toplam 193 üyesi bulunmaktadır. Ancak örgütte alınan kararları veto etme yetkisine sahip olan 5 daimi üye bulunmaktadır. Bu üyelerin ayrıcalıkları bulunmaktadır.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER GÜVENLİK KONSEYİ BM 5 DAİMİ ÜYESİ KİMDİR, 5 ÜYE HANGİ ÜLKE, VETO HATTI OLAN DAİMİ ÜYELER HANGİLERİ?

Dünya barışını, güvenliğini korumak ve uluslararasında ekonomik, toplumsal ve kültürel bir iş birliği oluşturmak amacı ile 1945 senesinde kurulan Birleşmiş Milletler'in merkezi New York'ta yer almaktadır. Düzenlenen toplantılar bu nedenle burada yapılmaktadır.

Birleşmiş Milletler yeni üye olan ve çıkan ülkelerin ardından toplam 193 üyeye sahiptir. Ancak bu 193 üyeden 5 tanesi daimi üye statüsünde bulunmakta olup bu üyelerin alınan kararları veto hakkı ve yetkisi vardır. Bu ülkeler Amerika Birleşik Devletleri, Rusya, Çin, Fransa ve Birleşik Krallık İngiltere olarak sıralanmaktadır. Bu ülkeler alınan kararları beğenmedikleri yada desteklemedikleri takdirde red edilmesini sağlarken İsrail'e ABD tarafından destek verilmesi nedeniyle BM'nin işlevsiz kalması eleştirelere neden olmuştu.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER