Bakan Bayraktar: Türkiye Somali'de petrol ve doğalgaz arayacak!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar yapmış olduğu açıklamasıyla Türkiye'nin Somali kara alanında petrol ve doğalgaz arama çalışmalarında bulunacağını duyurdu. TPAO ile Somali Petrol İdaresi hakkında sözleşme imzalandı.

Bakan Bayraktar: Türkiye Somali'de petrol ve doğalgaz arayacak!

Türkiye hem karada hem de denizde petrol ve doğalgaz arama çalışmalarına tüm hızı ile devam ederken Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar yapmış olduğu açıklamayla bir arama çalışmasının da Somali'de yapılacağını duyurdu. Bakan Bayraktar TPAO ile Somali Petrol İdaresi arasında imzalanan sözleşme ile Somali karasında petrol ve doğalgaz arama çalışmalarının yapılacağını duyurdu.

SOMALİ'DE PETROL VE DOĞALGAZ ARAMA ÇALIŞMASI YAPILACAK!

Bayraktar, Oruç Reis'in Mogadişu Limanı'ndaki karşılama törenindeki konuşmasında, "dost ve kardeş" ülke Somali'de bulunmaktan ve bu tarihi ana tanıklık etmekten memnuniyet duyduğunu söyledi.

Oruç Reis'in 5 Ekim'de İstanbul'dan yola çıktığını anımsatan Bayraktar, geminin Akdeniz ve Süveyş Kanalı rotasını takip ederek yaklaşık 20 günlük bir yolculuğun ardından icra edeceği deniz üstü sismik veri toplama faaliyeti için Mogadişu'ya ulaştığını belirtti.

Bayraktar, Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı gemilerin Oruç Reis'e yolculuk boyunca olduğu gibi Somali'deki tarihi görevi boyunca da eşlik edeceğini kaydederek, Milli Savunma Bakanlığına ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığına desteklerinden dolayı teşekkür etti.

Türkiye-Somali ilişkilerinin çok özel bir niteliğe sahip olduğunun altını çizen Bayraktar, "Tüm uluslararası toplumun adeta terk ettiği Somali'de 2011'den bu yana Türkiye olarak Somali halkının yanında yer aldık. Bundan sonra da çok güçlü bir şekilde yanınızda olmaya devam edeceğiz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2011'de gerçekleştirdiği tarihi ziyaretten itibaren Somali'nin egemenliğini, istikrarını tahkim edecek, Somali halkının refahına huzuruna katkıda bulunacak projeler için Türkiye, tüm kurumlarıyla birlikte yoğun ve samimi bir gayret gösteriyor." değerlendirmesinde bulundu.

Somali ile Türkiye arasında işbirliğinin arttırılarak devam edileceği belirtilirken iki ülke arasında müzakerelerin 2021 senesinde başladığı ve anlaşmaya varıldığı ifade edildi. Bakan Bayraktar düzenlenen törene katılırken Türkiye'nin denizde yaptığı arama çalışmalarına atılan son imza ile karanın da dahil edildiğini söyledi.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER