Azerbaycan'ın Ermenistan işgalinden kurtarılan topraklarında toplu mezarlar ortaya çıktı

Ermenistan’ın 30 yıl işgali altında bulunan Azerbaycan’ın Sırhavend köyünde yeni bir toplu mezar bulunduğu açıklandı.

Azerbaycan'ın Ermenistan işgalinden kurtarılan topraklarında toplu mezarlar ortaya çıktı

Ermenistan ile Azerbaycan arasında yaşananlar ile alakalı acı bir ayrıntı daha ortaya çıktı. Ermenistan, Azerbaycan’a ait toprakları işgal etmiş ve buraları 30 yıl boyunca yönetmişti. 30 yılın sonunda ise yaşanan savaş ile Azerbaycan işgal altında olan topraklarını Ermenistan’dan geri almıştı. Bu topraklarda yapılan incelemelerde şimdi yeni bir toplu mezar daha bulunduğu açıklandı.

Sırhavend köyünde bulunan toplu mezarda çok sayıda insanın kemikleri toprak altından çıkarıldı. Ermenistan’ın işgal döneminde çok sayıda Azerbaycanlı kaybolmuş ve bir daha da kendilerinden haber alınamamıştı. Bu insanlara ne olduğu ise yıllar sonra ortaya çıkmaya başladı.

ERMENİSTAN SAVAŞ SUÇLULARINI CEZALANDIRMALI

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Müşaviri Hikmet Hacıyev, Ermenistan işgalinden kurtarılan Azerbaycan’ın Sırhavend köyünde yeni toplu mezarlar bulunduğunu duyurdu. Hacıyev, yaptığı açıklamada, Ermenistan’ın Azerbaycan’a karşı yürüttüğü 30 yıllık işgalin en acı sonuçlarından birinin de kaybolan Azerbaycanlılar olduğunu belirterek, “Ermenistan’ın işgali süresince, 4 binden fazla Azerbaycanlı, Ermenistan tarafından toplama kamplarında işkenceye maruz kalarak öldürülmüş ve toplu mezarlara gömülmüştür. Ermenistan, bugüne kadar bu suçlardan sorumlu bir kişiyi bile cezalandırmamış, aksine bu kişileri ödüllendirmiştir. Toplu mezarların yerleri ile ilgili tüm tarihi ve bilgileri gizliyorlar. Ermenistan, tüm bu suçlarının sorumluluğunu kabul edip barışa bağlılığını göstermeli ve savaş suçlularını adil şekilde cezalandırmalıdır” dedi.

Azerbaycan’ın Karabağ’ı Ermenistan’dan geri alması ile beraber bölge yeniden imar ediliyor. Bu imar sırasında ise toplu mezarlar ortaya çıkarılabiliyor. Bu toplu mezarlar Azerbaycan Türklerinin acılarını yeniden hatırlamalarına neden olurken bu duruma ilişkin diplomatik girişimlerin ilerleyen günlerde yapılacağı kaydedildi.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER