Azerbaycan ve Ermenistan liderleri Rusya'da barış görüşmesi yaptı

Kafkaslarda uzun yıllar boyunca büyük acı ve dramlara sahne olan Dağlık Karabağ bölgesi yüzünden çatışma halinde olan bu iki devlet 2020 ve 2023 yılındaki çatışmaların ardından yeni bir sürece başlamıştı. Rusya'da düzenlenen BRICS zirvesinde taraflar barış sürecini görüştü.

Azerbaycan ve Ermenistan liderleri Rusya'da barış görüşmesi yaptı

Türkiye'nin tarihi ve soydaşlık yönünden bağlarının bulunduğu Azerbaycan'a ait Dağlık Karabağ bölgesini uzun yıllar boyunca işgal altında tutmuştu. Uluslararası kamuoyunda Azerbaycan'ın olduğu tescillenen toprakları teslim etmeyen Ermenistan çağrılara yanıt vermeyip bölgede hükmünü sürdürmüştü.

Azerbaycan yıllar süren toprak hasretini dindirmek için 2020 yılında İkinci Dağlık Karabağ savaşını başlatmış ve büyük oranda topraklarını işgalden kurtarmıştı. 2023 yılında 1 günlük operasyonlarda ise kalan topraklar teslim alındı.

PAŞİNYAN VE ALİYEV EL ELE POZ VERDİ

Taraflar yaşanan savaşın durumunun ardından barış görüşmeleri sürecini başlatmıştı. Türkiye ve Rusya'da taraflar arasında gerilimi düşürecek gelişmeleri desteklemişti. Türkiye'de savaş süreci sonrasında Ermenistan ile karşılıklı normalleşme adımları atmıştı.

Bu kapsamda Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan Rusya'nın Kazan şehrinde düzenlenen BRICS Zirvesinde bir görüşme gerçekleştirdi.

Liderler yaptıkları görüşmede barış sürecinin devam ettirilmesi, sınırların belirlenmesi konusunda diyaloglar ve diğer konulara dair istişareler yaptı. Aliyev ve Paşinyan yaptıkları görüşmenin ardından el ele sıkışırken poz vererek önemli bir mesaj vermiş oldu. t

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER