Avusturya'da genel seçimde aşırı sağ parti FPÖ sürpriz yaptı!

Avusturya’da yapılan genel seçimlerde oy sayma işlemine geçilirken sandık çıkış anketlerinde aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) sürpriz yaptı.

Avusturya'da genel seçimde aşırı sağ parti FPÖ sürpriz yaptı!

Avusturya’da bugün genel seçim için vatandaşlar sandık başına gittiler. Saat 17:00’da sona eren oy verme işleminin ardından oy sayımına geçildi. Sandık çıkış anketleri ise sandıktan çıkacak sonuca dair güçlü işaretler veriyor.

Avusturya’da sandık çıkış anketlerinde aşırı sağcı parti Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) büyük bir sürprize imza attı. İlk defa bir seçimi önde götüren FPÖ’nün yüzde 29,1 oranında oy alarak seçimi kazanacağı tahmin ediliyor.

AŞIRI SAĞCI PARTİ 1. ÇIKIYOR

Avusturya'da düzenlenen genel seçimde oy verme işleminin saat 17.00'de sona ermesinin ardından oy sayımı başladı. Sandık çıkış anketlerine göre aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi, ilk kez bir genel seçimi önde götürüyor ve oyların yüzde 29,1'ini alarak seçimi kazanması bekleniyor.

Avusturya'da genel seçimde aşırı sağ parti FPÖ sürpriz yaptı!

Başbakan Karl Nehammer'ın partisi Avusturya Halk Partisi'nin (ÖVP) oyların yüzde 26,2'sini ve Sosyal Demokratların oyların yüzde 20,4'ünü alacağı tahmin ediliyor.

İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI’NDAN SONRA İLK

Söz konusu seçimi FPÖ'nün kazanması halinde aşırı sağcı parti İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana ilk kez koalisyon kuracak konuma gelmiş olacak. FPÖ'nün 55 yaşındaki lideri Herbert Kickl, diğer parti liderlerinin altında görev yapmayı reddettiği bir isim olarak bilinirken, Kickl'ın partisinin hükümete liderlik etmek için kenara çekilip çekilmeyeceği henüz bilinmiyor.

Avusturya’da seçimlerin resmi sonuçlarının açıklanmasının ardından hükümet krizinin yaşanması muhtemel gözüküyor. Aşırı sağcı FPÖ’nün hükümette etkin rol alacak olması rahatsızlık yaratacak. Benzer bir durum Fransa’da da yaşanmış ve hükümet 2,5 ayda Cumhurbaşkanı Macron’un yönlendirmesi ile kurulabilmişti.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER