Alman hükümeti çifte vatandaşlık yolunu açtı! Süre düşürüldü işlemler kolaylaştı

Almanya’da Bakanlar Kurulu tarafından çifte vatandaşlık imkanını herkese tanıyan ve Alman vatandaşlığına geçişleri kolaylaştıran yasa tasarısına onay verildiği bildirildi. Bunun üzerine vatandaşlar da detayları merak etti.

Alman hükümeti çifte vatandaşlık yolunu açtı! Süre düşürüldü işlemler kolaylaştı

Alman hükümeti çifte vatandaşlık yolunu açtı! Süre düşürüldü işlemler kolaylaştı - Ülkemizde son yıllarda farklı ülkelere göçler arttı. Hala göç etmeyi düşünenler farklı ülkelerin imkanlarını araştırırken Almanya İçişleri Bakanlığınca hazırlanan "Vatandaşlık Yasasının Modernizasyonu" adını taşıyan tasarıyla, daha önce sınırlı sayıda ülke vatandaşına uygulanan çifte vatandaşlık hakkı, herkese yönelik genişletilecek. Bu haberin ardından göç etmek isteyenler de bir heyecan oluştu. Alman hükümetinin kolaylaştırdığı göç yasasının detayları merak edildi.

ALMAN HÜKÜMETİ ÇİFTE VATANDAŞLIK SINIRLARINI GENİŞLETTİ

Vatandaşlık Yasasının Modernizasyonu tasarısının Federal Meclis’ten geçmesi durumunda ayrıca yabancıların Alman vatandaşlığına kabul edilmesi için gerekli şartlar da hafifletilecek. Vatandaşlığa geçmek için istenen "yasal ikamet süresi" 8 yıldan 5 yıla indirilecek. Çalıştığı alanda veya eğitiminde başarılı olmak, gönüllü çalışmalar yapmak gibi nedenlerle Almanya’daki yaşam şartlarına uyum sağlamak üzere özel çaba gösterenlerde bu süre 3 yıl olarak işlenecek. Ayrıca iş yerinde ya da eğiminde başarılı olanlar da ülkede gönüllü çalışmalar yapanlar gibi çaba sarf ettiği takdirde bu süre 3 yıla düşürülebilecek.

alman-hukumeti-cifte-vatandaslik-yolunu-acti-sure-dusuruldu-islemler-kolaylast.jpg

SOSYAL YARDIM ALMADAN YAŞAMASI GEREKİYOR

Alman vatandaşlığına geçiş koşulları arasında, Almanya’nın özgürlükçü toplum değerleri ve yasalarının benimsenmesi ve kişinin, kendisi ve ailesinin geçimini sosyal yardımlar almadan sağlayabilmesi de yer alıyor. Yahudi düşmanı, ırkçı, yabancı düşmanı veya başka insanlık dışı eylemelerde bulunanlar Alman vatandaşlığına kesin suretle alınmayacak. Ayrıca çok eşli olanlar ya da anayasada yer alan kadın - erkek eşitliğine aykırı davrananlar da vatandaşlığa kabul edilmeyecek.

ÇİFTE VATANDAŞLIK İMKANI TANINACAK

Çifte vatandaşlığa imkan veren tasarıda, çoklu vatandaşlıklara da imkan tanınacak. Aynı zamanda yabancı bir ülkenin vatandaşlığına geçenlerin Alman vatandaşlığını kaybedeceği yönündeki düzenleme de ortadan kalkacak. Ebeveynlerden birinin 5 yıl Almanya’da yasal olarak ikamet etmesi durumunda ülkede doğan yabancı çocuklar direkt Alman pasaportu alabilecek. Ayrıca çocuklar ebeveynlerinin vatandaşlığını da koruyarak çifte vatandaş olabilecek.

Yasa tasarısının gelecek aylarda Federal Meclis'te onaylandıktan sonra yasalaşması öngörülüyor. İçişleri Bakanlığı'nın verilerine göre Almanya’da 12 milyondan fazla kişi, yabancı vatandaşlığına sahip. Bunların yaklaşık 5,3 milyonu ülkede en az 10 yıldan beri ikamet ediyor. 2022 yılında 168 bin 545 kişinin Alman vatandaşlığına geçmek için başvuruda bulunduğu bildirildi.

Haberankara.com

SONRAKİ HABER