Ahıska sürgünü olayı nedir, ne zaman, nerede, kimlere oldu?

20. Yüzyılın en dramatik tehcir olaylarından birisinin üzerinden bugün tam 80 yıl geçti. Sovyet hükümeti tarafından Ahıska Türklerinin yerlerinden edildiği sürgün geride bir çok acı bıraktı.

Ahıska sürgünü olayı nedir, ne zaman, nerede, kimlere oldu?

Yakın dönemin adı kötülükler ile anılan diktatörlerinden Josef Stalin'in emriyle Ahıska Türkleri 14 Kasım 1944 günü yaşadıkları yerlerinden edildi. 90 binden fazla Ahıska Türkü vagonlara doldurulup Orta Asya'ya gönderildi.

Vatanlarından sığır vagonlarında gönderilen Ahıska Türklerinden sürgün döneminde 10 binden fazlası hayatını kaybetti. Sonraki yıllarda vatan hasretleri devam eden ve Sovyetler dağılsa bile yerinde kurulan Gürcistan Devleti Ahıska Türklerinin sürüldükleri topraklara dönmelerini kabul etmemişti.

ÇEŞİTLİ ÜLKELERE DAĞILDILAR

Topraklarından sürülen ve kendilerine geri dönüş kapısı kapanan Ahıska Türkleri 80 yıldır ülkelerinden uzakta yaşamlarına devam ediyor. Günümüzde Türkiye, Azerbaycan, Gürcistan, Rusya, Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan, Ukrayna ve ABD olmak üzere 9 farklı ülkede bulunan Ahıska Türkleri her 14 Kasım'da büyük sürgünü anıyor. Türkiye'deki Ahıska Türkleri ağırlıklı olarak Bursa, Antalya, İzmir, Erzincan ve Bitlis'te yaşamlarına devam ediyor.

Türk halklarının yakın dönemde yaşadığı en acı verici olaylardan birisi olan Ahıska Sürgünü ülkemizde de her sene gündem oluyor. Konuya duyarlı isimler sosyal medya hesapları üzerinden vatanlarından edilen Ahıska Türklerinin yaşadığı acıyı paylaşan mesajlar paylaşıyor.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER