ABD'den İran açıklaması! İsrail saldırısı hakkında yalanlama!

ABD Dışişleri Bakanlığı, İran’ın İsrail’e saldırı ile alakalı olarak İran’ın kendilerine herhangi bir bilgi vermediklerini duyurdu.

ABD'den İran açıklaması! İsrail saldırısı hakkında yalanlama!

Dünyanın ana gündem maddesi İran’ın İsrail’e saldırı oldu. İsrail’e İran’dan 200 balistik füze fırlatıldı. ABD Dışişleri Bakanlığı da bu saldırıya ilişkin bazı bilgilendirmeler yaptı. Bu saldırı hakkında İran’ın kendilerine bilgi vermediklerini duyuran ABD Dışişleri Bakanlığı’nı İran’ın BM Daimi Temsilciliği de doğruladı.

İran’ın İsrail’e yapmış olduğu saldırının tahribatı henüz açıklanmadı. Ancak İran saldırıların son bulduğunu duyurdu. İran’dan yapılan açıklamaya göre İsrail karşı saldırı düzenlemez ise İran bir daha İsrail’e saldırmayacak.

İran’ın İsrail’e yönelik füze saldırısı öncesinde ABD’ye bilgi verdiği yönünde çıkan haberler ABD ve İran tarafından yalanlandı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, düzenlediği basın toplantısında, İran’ın saldırı öncesinde ABD’ye bilgi verildiği iddiasının doğru olmadığını söyledi.

İRAN UYARMAMIŞ

Bir gazetecinin “İran Dışişleri Bakanlığı’ndan saldırıdan önce ABD’ye diplomatik kanallardan uyarı iletildiği açıklaması yapıldığı” ve bu bilginin doğru olup olmadığı yönündeki sorusunu yanıtlayan Miller, “Bu kesinlikle yanlış. İran hükümetinden bir saldırı başlatacaklarına ilişkin hiçbir uyarı almadık” dedi.

YALANLANDI

Başka bir gazetecinin “İran’ın BM Daimi Temsilciliği'nin saldırıdan dakikalar önce ABD’ye bilgi verildiğini açıkladığı” ve bu bilgilendirmenin zamanı ve niteliğinin ne olduğu yönündeki sorusunu yanıtlayan Miller, “Bu bilgi doğru değil ve o nedenle herhangi bir uyarı almadık. İran’dan gelen açıklamayı gördüm. Önce bizi önceden uyardıklarına ilişkin haberler gördüm. Sonra da bizi saldırıdan kısa süre önce bilgilendirdiklerine ilişkin haberler çıktı ancak bunlar doğru değil. İran’dan bu konuda önceden bir uyarı almadık” dedi.

ABD’ye İran tarafından saldırıya dair bilgi verildiği konusu gün içerisinde ABD’nin İsrail’i İran saldırısı konusunda uyarmasından kaynaklandı. Bu bilginin İran hükümeti tarafından ABD’ye bildirildiği iddia edilmişti. Ancak taraflar bu iddiayı doğrulamadılar.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER