ABD'de TikTok yasaklanacak mı? Sözlü savunmalar alındı

ABD Yüksek Mahkemesi, Çin merkezli sosyal medya platformu TikTok'un ABD'de yasaklanması veya bir Amerikan şirketine devredilmesini öngören yasal düzenlemeye ilişkin davada, tarafların sözlü beyanlarını dinledi.

ABD'de TikTok yasaklanacak mı? Sözlü savunmalar alındı

Yüksek Mahkeme’deki duruşmada yargıçlar TikTok'un yasaklanmasının, ABD Anayasası'ndaki ifade özgürlüğünü koruyan birinci maddeyle çelişip çelişmediği konusunda şüphelerini dile getirdi. Başyargıç John Roberts, uygulamayı kullanan 170 milyon kişiyi dikkate alarak, "TikTok kullanıcıları, kişisel verilerini toplayan yabancı bir düşmanın varlığını kabul etmiyor" şeklinde bir değerlendirme yaptı.

Roberts, ABD Kongresi'nin yasağa yönelik alacağı karara atıfta bulunarak, bir şirketin kurumsal yapısını düzenleyen yasaların, Anayasa'nın birinci maddesi çerçevesinde iptal edilmesine dair daha önce benzer bir karar alınmadığını vurguladı.

Yargıç Elena Kagan ise TikTok'un sahibinin Çin merkezli bir şirket olduğunu hatırlatarak, "yabancı bir şirketin" Anayasa'nın birinci maddesinden koruma sağlamayacağını belirtti.

ABD hükümeti adına konuşan Başsavcı Elizabeth Prelogar ise TikTok'un, uzun yıllardır Amerikalılar hakkında "detaylı profiller" oluşturma çabalarına değinirken uygulamanın "şantaj ve casusluk için ciddi araç" sağlama kapasitesi bulunduğunu söyledi.

ABD medyasında, TikTok'un Çin ile bağlantıları konusundaki endişelerini dile getiren Yüksek Mahkeme üyelerinin görüşlerinin, uygulamanın yasaklanması yönünde karar alınacağı izlenimi uyandırdığı değerlendirmeleri yer aldı.

ABD Yüksek Mahkemesi, Çinli sosyal paylaşım platformu TikTok'un ABD'de yasaklanmasını ya da bir Amerikan şirketine satılmasını öngören yasal düzenlemeyle ilgili davada tarafların sözlü savunmalarını 10 Ocak'ta alacağını açıklamıştı.

YASAK 19 OCAK'TA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK

TikTok'un ana şirketi Çin merkezli ByteDance, platformun haklarını devretmez veya Yüksek Mahkeme farklı bir karar almazsa, uygulamanın ABD'deki faaliyetlerini sınırlayacak olan yasa 19 Ocak'ta yürürlüğe girecek.

Hem ABD Başkanı Joe Biden hem de seçilmiş Başkan Donald Trump, TikTok hakkında daha önce endişelerini dile getirmişti. Ancak TikTok yönetimi, bu kaygıların spekülatif olduğunu savunmuştu.

ABD Senatosu, 15 Aralık 2022'de "ulusal güvenlik kaygıları" gerekçesiyle, federal hükümet çalışanlarının devlet cihazlarına TikTok indirmelerini yasaklayan tasarıyı oy birliğiyle kabul etti.

Ayrıca ABD Temsilciler Meclisi, 28 Aralık 2022'de üyeleri ve personeli tarafından kullanılan resmi cihazlarda TikTok kullanımını yasaklamıştı. Maryland, Nebraska, Güney Carolina, Güney Dakota, Indiana ve Texas gibi birçok eyalette de benzer yasalar çıkarıldı.

ABD Senatosu, Nisan 2024'te TikTok'a "ya sat ya da yasaklanırsın" şeklinde bir yasa tasarısını da kabul etmişti.

Kaynak: Anadolu Ajansı
SONRAKİ HABER