ABD ekonomisi beklendiği yönde büyümeye devam ediyor

Amerika Birleşik Devletleri ekonomisi 2023 yıllının ikinci çeyreğinde yüzde 2,4 istatistiği ile beklenilen rakamların üzerinde büyüme gösterdi.

ABD ekonomisi beklendiği yönde büyümeye devam ediyor

ABD Ticaret Bakanlığı, Nisan ve Haziran aylarındaki Gayri Safi Yurtiçi Hasılat (GSYH) verilerini paylaştı, Bu verilere göre Amerika Birleşik Devletleri'nde Gayri Safi Yurtiçi Hasılat, 2023 yılının ikinci çeyreği döneminde yıllıklandırılmış şekilde yüzde 2,4 istatistiği ile artış gösterdi.

Yüzde 2,4 ile ABD'nin artış gösteren GSYH miktarı beklenilenin üzerinde bir artış gösterdi. Bu artışla birlikte 2023 yılı ikinci çeyreğinde yüzde 1,8 büyümesi tahminlerinde bulunulan ekonominin, beklentinin üzerinde bir artış gösterdiği görülüyor.

Amerika Birleşik Devletleri'nin ekonomisi bu yılın ilk çeyreğinde de 2 büyüme performansı sunmuştu. ABD ekonomisinin 2023'ün ikinci çeyreğindeki büyüme seviyesinde, konut dışı sabit yatırımlar, tüketici harcamaları, federal kamu harcamaları, eyalet ve yerel yönetim harcamaları ile özel envanter yatırımlarındaki artışlar etkili oldu.

abd-gsyh.webp

2023 yılının ikinci çeyreğinde kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi yüzde 2,6 artış kaydetti. Kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi, yılın ilk çeyreğinde yüzde 4,1 artmıştı. Aynı dönemde konut sabit yatırımları ve ihracatta ise azalış olduğu görüldü.

Çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi 2023 yılının ilk çeyreğinde yüzde 4,9 artmıştı.

Enerji ve gıda harcamalarının hesaplama dışında tutulduğu çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi de aynı dönemde yüzde 3,8 arttı. Piyasa beklentileri çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksinin bu dönemde yüzde 4 artması yönündeydi.

SONRAKİ HABER