ABD başkanlık seçiminde erken oy verme işlemi başladı!

ABD’de 5 Kasım 2024 tarihinde yapılacak olan başkanlık seçimleri için Georgia eyaletinde ilk oy verme işlemi başladı.

ABD başkanlık seçiminde erken oy verme işlemi başladı!

ABD’de 5 Kasım 2024 tarihinde başkanlık seçimi yapılacak. Ancak bu ülkede biraz farklı bir sistem uygulanıyor. Erken oy verme işlemi ile ABD vatandaşları bazı eyaletlerde oylarını daha önce kullanabiliyorlar. Bu çerçevede de ilk oy verme işlemi Georgia eyaletinde başladı. İlk gün şu ana kadar 180.000 kişi oy kullandı.

Georgia eyaletinde bugün başlayan oy verme işlemleri 5 Kasım’a kadar devam edecek. Başka eyaletlerde de oy verme işlemi ilerleyen günlerde başlayacak. Şu anda sadece Georgia eyaletinde oy kullanılabiliyor.

ABD’LİLER SANDIK BAŞINA GİDİYOR

ABD'de 5 Kasım'daki başkanlık seçimi ilk oy verme Georgia eyaletinde başladı. Yerel saatle 09.00'da başlayan erken oy verme işlemi, 5 Kasım'a kadar devam edecek. Salıncak eyaletlerde olan Georgia'da şu ana kadar 180 binden fazla kişi oy kullanırken, gün sonunda bu sayının 200 bini aşması bekleniyor.

7 GÜN 24 SAAT AÇIK SANDIKLAR VAR

2020 seçimlerinden sonra değişen eyalet yasalarının ardından sandık sayısı azalırken, 7 gün 24 saat açık olan sandıklar sadece belirli saatlerde açık kalacak. All Voting Is Local'ın Georgia Eyalet Direktörü Kristin Nabers, sandıkların kullanımı zorlaştırıldığı için daha az seçmenin bu imkandan faydalanabileceğini belirterek, buna rağmen erken oy kullanımının genişletildiğini hatırlattı.

Georgia'da seçim sonuçlarının hızla açıklanabilmesi için değişiklikler de yapıldı. İlçelerin sonuçları, seçim günü akşamı saat 20.00'de düzenli aralıklarla bildirmesi gerekiyor. Eyalet yetkilileri, hızlı, adil ve şeffaf sonuçlar sağlamayı hedefliyor. Demokratlar ve oy hakkı savunucuları, bu yeni kuralların seçim sonuçlarına itiraz etmek isteyen yetkililer tarafından kötüye kullanılabileceğinden endişe ediyor.

ABD’de oy verme işleminin başlayacağı ikinci eyalet ise North Carolina olacak. Bu eyalette de oy verme işlemi Perşembe sabahı itibariyle başlanacak. Oy verme işlemi eyaletlerde başlıyor olsa da bu verilen oyların sayımı seçim günü yapılabilecek. ABD’nin yeni başkanı 5-6 Kasım tarihlerinde resmi olmayan sonuçlara göre netleşecek.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER