ABD Başkanı Trump'tan kağıt pipet eleştirisi: Plastiğe geri dönüyoruz

ABD Başkanı Donald Trump, karton pipetlerin kullanımını sona erdirerek plastik pipetlere geri dönülmesini sağlayacak yeni bir kararnameye imza attı. Trump, daha önce yaptığı açıklamalarda karton pipetlerin işlevsiz olduğunu ve tüketicilerin ağzında 'iğrenç bir şekilde eridiğini' dile getirmişti.

ABD Başkanı Trump'tan kağıt pipet eleştirisi: Plastiğe geri dönüyoruz

Trump'ın imzaladığı kararname, bir önceki Başkan Joe Biden'ın plastik kirliliğiyle mücadele kapsamında yürürlüğe koyduğu düzenlemeyi iptal ediyor. Biden yönetimi, plastik pipetlerin, çatal-bıçak takımlarının ve plastik ambalajların kullanımını aşamalı olarak sona erdirmeyi hedefliyordu.

Ancak Trump, hükümet kurumlarının karton pipet satın almasını durduran ve plastik pipetlerin yeniden yaygınlaşmasını sağlayacak bir strateji oluşturulmasını zorunlu kılan yeni bir düzenlemeyi yürürlüğe koydu.

ABD Başkanı Trump'tan kağıt pipet eleştirisi: Plastiğe geri dönüyoruz

"BU ŞEYLER İŞE YARAMIYOR"

Beyaz Saray'da gazetecilere konuşan Trump, karton pipetlerden duyduğu rahatsızlığı şu sözlerle dile getirdi:

"Pipetlerde plastiğe geri dönüyoruz. Bu şeyler işe yaramıyor. Defalarca kullandım ve bazen kırılıyor, patlıyorlar. Eğer içecek sıcaksa birkaç dakika, hatta bazen birkaç saniye içinde parçalanıyorlar. Bu saçmalık."

PLASTİK PİPET KULLANIMI TARTIŞMA KONUSU OLMAYA DEVAM EDİYOR

ABD'de günlük plastik pipet tüketimi konusunda net veriler bulunmuyor ancak tahminlere göre günde 500 milyon pipet kullanılıyor. Fakat bu rakamın gerçekte yarısı kadar olabileceği de iddia ediliyor.

Öte yandan Seattle, Washington, Kaliforniya, Oregon ve New Jersey gibi eyaletlerde plastik pipet kullanımına yönelik kısıtlamalar getirilmiş, işletmelerin sadece müşteri talep ettiğinde pipet vermesi zorunlu hale getirilmişti.

ABD Başkanı Trump'tan kağıt pipet eleştirisi: Plastiğe geri dönüyoruz - Resim : 2

PLASTİK VE ÇEVRE KİRLİLİĞİ

Birleşmiş Milletler Çevre Programı'na göre, dünya genelinde her yıl 460 milyon metrik ton plastik üretiliyor. Bu plastikler okyanus kirliliğine yol açarken, mikroplastiklerin insan sağlığı üzerindeki etkileri konusunda endişeler de giderek artıyor.

Ancak karton pipetlerin de çevresel açıdan tartışmalı yönleri bulunuyor. Bazı araştırmalar, bu pipetlerin çevrede uzun yıllar kalabilen ve su kaynaklarını kirletebilen perflorlu ve polifloroalkil maddeler (PFAS) içerdiğini ortaya koyuyor.

Trump'ın kararı, çevre politikaları ve tüketici alışkanlıkları açısından önemli bir değişiklik olarak değerlendirilirken; plastik kirliliği ve sürdürülebilir alternatifler konusundaki tartışmaların da devam edeceği öngörülüyor.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER