5 Kasım ABD Başkanlık seçimleri Türkiye-ABD ekonomik ilişkilerini etkiler mi?

Tüm dünya 5 Kasım tarihinde ABD’de düzenlenecek olan başkanlık seçimlerine kilitlenmiş durumda. Bu noktada vatandaşlar ABD’de düzenlenen başkanlık seçim sonuçlarının Türkiye’nin ekonomisini ve Türkiye-ABD ekonomik ilişkilerini etkileyip etkilemeyeceğini merak ediyor.

5 Kasım ABD Başkanlık seçimleri Türkiye-ABD ekonomik ilişkilerini etkiler mi?

Konu ile ilgili açıklama İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sefer Şener tarafından geldi. Şener, yaptığı açıklamasında Türkiye ve ABD’nin son yıllardaki yakınlaşma hali dış ticaret hacminin olumlu etkilediğini ifade etti.

Diğer yandan Kasım ayında yapılacak seçim sonuçlarının etkisinin ne olursa olsun tüm ülkelerde hissedilebileceğini ifade eden Şener, sonuçlara ilişkin değerlendirme yaptı.

TÜM ÜLKELERDE HİSSEDİLECEK

Şener, kasımda ABD'de yapılacak seçimlerin sonucunun ve doğal olarak başkanın kim olacağının etkisinin tüm ülkelerde hissedileceğini de kaydetti.

Başkan kim olursa olsun ilişkilerin devam edeceğini söyleyen Şener, Donald Trump'ın, Kamala Harris'e göre daha korumacı politikaları uygulayabilecek bir isim olduğuna dikkati çekti.

“TİCARİ İLİŞKİLERİ ETKİLEYECEKTİR”

Prof. Dr. Şener, şunları kaydetti:

"Şüphesiz bu durum, gerek Çin ile gerek Avrupa'yla ve gerekse de Türkiye ile olan ticari ilişkileri etkileyecektir. Trump seçilirse tarifeler, kotalar, vergilerin yükselme ihtimali vardır ancak mevcut Başkan Biden'ın da birçok ülkeye tarife, kota ve ilave vergiler getirdiğini unutmamak gerek. Bu açıdan bakıldığında Harris ya da Trump'ın seçilmesi ticari ilişkilerde büyük kırılmaları beraberinde getirmeyecektir. Önemli olan Türkiye-ABD ilişkilerinin politik seyrinin düzenli gitmesidir. İkili ilişkilerdeki düzelme ticari ilişkilere de her zaman olumlu yansımaktadır. Bu yüzden ikili ilişkilerdeki düzelme başkan kim olursa olsun, ticari ilişkileri de düzgün hale getirecek bir unsurdur."

SEÇİM, VAR OLAN DURUMU DEĞİŞTİRMEYECEK

TOBB ETÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Talha Yalta ise Türkiye ve ABD arasında uzun yıllardır devam eden karşılıklı saygı ve işbirliğine dayalı çok boyutlu ilişkiler bulunduğunu söyledi.

ABD’de son haftalarda iyice seçim havasına girdi. Mevcut Başkan Joe Biden aday olmayacağını söylemesi üzerine yerine Kamala Harris aday olurken, Harris’in rakibi de eski ABD Başkanı Donald Trump oldu. Seçimler 5 Kasım tarihinde düzenlenecek.

Kaynak: Anadolu Ajansı
SONRAKİ HABER