5 bin yıllık mumyaların sıra dışı sırrı keşfedildi

İngiltere'den ve Slovenya'dan araştırmacılwr Antik Mısır mumyalarının beklenmedik bir şekilde hoş kokular yaydığını keşfetti. Mısır’ın başkenti Kahire’de bulunan Mısır Müzesi’ndeki 5 bin yıllık dokuz mumya üzerinde yapılan analizler, mumyalarda odunsu, baharatlı ve tatlı kokuları ortaya çıkardı.

5 bin yıllık mumyaların sıra dışı sırrı keşfedildi

İngiltere’deki University College London ve Slovenya’daki Ljubljana Üniversitesi araştırmacıları, Antik Mısır mumyalarının beklenmedik bir şekilde hoş kokular yaydığını keşfetti. Mısır’ın başkenti Kahire’de bulunan Mısır Müzesi’ndeki 5 bin yıllık dokuz mumya üzerinde yapılan analizler, mumyalarda odunsu, baharatlı ve tatlı kokuların varlığını ortaya koydu.

University College London (UCL) Sürdürülebilir Miras Enstitüsü Araştırma Direktörü Cecilia Bembibre, popüler kültürde mumyaların kötü koktuğuna dair yaygın bir algı olduğunu belirterek, “Ancak yaptığımız incelemeler, aksine hoş kokular yaydıklarını gösteriyor” dedi.

Araştırma ekibi, mumyaların kokularını analiz etmek için özel tüpler ve pompalar kullanarak numuneler topladı.

Bu analizler, reçine, baharat ve aromatik yağların kalıntıları sayesinde mumyaların hala odunsu ve baharatlı bir esansa sahip olduğunu ortaya çıkardı.

5 bin yıllık mumyaların sıra dışı sırrı keşfedildi

ZAMANLA KÖTÜ KOKULAR DA ORTAYA ÇIKMIŞ

Araştırmacılar, mumyalama sürecinde kullanılan kokulu yağlar ve mumların binlerce yıl boyunca hoş kokuların korunmasını sağladığını belirtiyor. Ancak zamanla, kullanılan organik bileşiklerin bozulmasıyla bazı hoş olmayan kokuların da ortaya çıktığı tespit edildi.

Analizlerde, hafif peynir, kusmuk ve idrar kokularını andıran bazı aromaların da zaman içinde oluştuğu belirlendi.


Bu ilginç çalışma, Journal of the American Chemical Society dergisinde yayımlandı.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER