430 yıl sonra bir ilk! Dünya'ya kuyruklu yıldız yaklaşıyor!

Dünya'nın yakınından son olarak 430 yıl önce geçen bir kuyruklu yıldız, uzun bir süre sonra tekrar gözlemlenebilir hale geldi.

430 yıl sonra bir ilk! Dünya'ya kuyruklu yıldız yaklaşıyor!

430 yılın ardından gerçekleşecek olayda, bir kilometre uzunluğundaki kuyruklu yıldızın, bu hafta sonu veya gelecek hafta başında Dünya'nın yakınından geçmesi bekleniyor, yaklaşık 125 milyon kilometre uzaklıkta bulunuyor.

yesil-kuyruklu-yildiz-z8ri-cover.jpg

Kuzey Yarımküre Gözlemi İçin Son Fırsat

Kuzey Yarımküre'de yaşayan gözlemciler, bu nadir olayı görmek istiyorlarsa gün doğumundan yaklaşık 1-1,5 saat önce kalkarak kendini son olarak 430 yıl önce gösteren bu kuyruklu yıldızı çıplak gözle gözlemleyebilirler. Kuyruklu yıldızın ışığı zayıf olsa da gözlemlenebilir.

thumbs-b-c-b60aa34d61086f12493e9a4aac782bcb.webp

Güney Yarımküre İçin İlerleyen Günlerde Gözlem Şansı

Sanal Teleskop Projesi'nin kurucusu İtalyan gökbilimci Gianluca Masi, Güneş'in parıltısında kaybolmadan önce bu haftanın Kuzey Yarımküre'den görmek için "son mümkün şans" olduğunu belirtti. Ayrıca, eğer kuyruklu yıldız Güneş ile karşılaşmayı atlatırsa, eylül sonunda Güney Yarımküre'den de karanlıkta ufukta gözlemlenebileceğini ekledi.

Kuyruklu yıldız gözlemcileri, Japon amatör gökbilimci Hideo Nishimura tarafından ağustosta keşfedilen nadir görülen yeşil kuyruklu yıldızı izliyorlar.

kuyruklu-yildiz.jpg

Gözlem İçin İyi Bir Dürbün ve Bilgi Gerekiyor

NASA'nın Dünya'ya Yakın Gökcisimleri Araştırma Merkezi (CNEOS) yöneticisi Paul Chodas, kuyruklu yıldızı görebilmek için iyi bir dürbüne ve nereye bakacaklarını bilmeye ihtiyaç olduğunu vurguladı. Ayrıca, amatör bir gökbilimcinin kuyruklu yıldızı keşfetmesinin alışılmadık bir durum olduğunu belirtti.

Kuyruklu yıldızın son ziyareti, yaklaşık 430 yıl önce gerçekleştiğine dikkat çeken Chodas, bu tarihin Galileo'nun teleskopu icat etmesinden yaklaşık 10-12 yıl öncesine denk geldiğini söyledi.

Haberankara.com

SONRAKİ HABER