Yunanistan’ın Neoi Epivates bölgesinde yaşayan bir kişi, 80 santimetre uzunluğunda başsız bir heykeli gördü ve yetkililere teslim etti. Yerel yönetim, heykelin tarihi değerini incelemek amacıyla arkeologlarla iletişime geçti.
Polis, uzmanların yaptığı ilk değerlendirmelere dayanarak, heykelin Büyük İskender’in fetihlerinin ardından sanat ve kültürün gelişmeye başladığı MÖ 320-30 arasındaki Helenistik döneme ait olduğunu açıkladı.
ARKEOLOGLAR TARAFINDAN İNCELEMEYE ALINDI
Heykel, daha kapsamlı bir inceleme için arkeologlara teslim edildi ve korunması ile analiz edilmesi amacıyla yerel antik eserler kurumu tarafından güvence altına alındı.
Polis, heykeli çöpe atan kişinin kimliğini tespit etmek için bir soruşturma başlattı ve bir kişiyi kısa süreliğine gözaltına aldı. Ancak şüpheli, suçlamalarla karşılaşmadan serbest bırakıldı.
YUNANİSTAN'DA ARKEOLOJİK KEŞİFLER SIK SIK YAŞANIYOR
Yunanistan, antik mirasıyla tanınan bir ülke olarak, arkeolojik keşifler genellikle inşaat ve altyapı projeleri sırasında gün yüzüne çıkıyor.
Geçen sene aralık ayında, Atina yakınlarında doğal gaz boru hattı döşeyen işçiler, Akropolis'e yakın bir alanda, tuğlalarla kaplanmış bir çukurda dikey olarak yerleştirilmiş bir Roma dönemi Hermes heykeli keşfetmişti.
Selanik'te ise, Kasım ayında resmi olarak açılışı yapılan metro hattının inşaat sürecinde, onlarca yıl süren kazılar sırasında pek çok tarihi eser ortaya çıkmıştı.
Şimdi, bu eserler arasında mermer kaplı bir Roma caddesi ve Yunan, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait binlerce obje, metro istasyonlarında ziyaretçilere sergileniyor.