Batı Afrika'nın ülkelerinden Nijerya'da 'Lassa ateşi' salgını hızla yayılmaya devam ediyor. Son bir hafta içinde 54 yeni vaka tespit edilirken, salgın nedeniyle 10 kişi yaşamını yitirdi.
Geçtiğimiz yıl ülkede 190 kişi Lassa ateşi nedeniyle hayatını kaybetmişti. Hükümet, hastalığın tedavisi için üç farklı ilaç belirlediğini açıkladı.
İLK KEZ 1969 YILINDA BORNO EYALETİNDE GÖRÜLDÜ
İlk kez 1969 yılında Nijerya'nın kuzeydoğusundaki Borno eyaletinde görülen Lassa ateşi, o zamandan bu yana Mali, Togo, Gana, Liberya ve Sierra Leone gibi birçok Afrika ülkesine yayıldı. Nijerya hükümeti, 23 Ocak 2019'da Lassa ateşi nedeniyle acil durum ilan etmişti.
Farelerin dışkısıyla temas yoluyla bulaşan hastalık, insandan insana geçebilir ve ölümcül kanamalı ateşe neden olabilir.
Yetkililer, halkı fareler ve diğer kemirgenlerle temastan kaçınmaları konusunda uyardı.
LASSA ATEŞİ BELİRTİLERİ NELER?
Lassa ateşinin kuluçka süresi 6 ile 21 gün arasında değişir. Hastalığın belirtileri semptomatik hale geldiğinde genellikle yavaş bir şekilde başlar; ateş, genel yorgunluk ve halsizlikle ilk belirtiler görülür.
Birkaç gün içinde baş ağrısı, boğaz ağrısı, kas ağrıları, göğüs ağrısı, bulantı, kusma, ishal, öksürük ve karın ağrısı ortaya çıkabilir.
Şiddetli vakalarda yüz şişmesi, akciğerlerde sıvı birikmesi, ağız, burun, vajina veya gastrointestinal kanaldan kanama ve düşük tansiyon görülebilir. Ayrıca idrarda protein tespit edilebilir. Hastalık ilerledikçe şok, nöbetler, titremeler, bilinç kaybı ve koma gelişebilir.
Lassa ateşi geçiren hastaların yüzde 25'inde sağırlık meydana gelir, ancak bu vakaların yarısında, 1-3 ay içinde işitme kısmen geri gelir. İyileşme sürecinde geçici saç dökülmesi ve yürüme zorlukları da görülebilir.
Ölümcül vakalarda ölüm genellikle hastalığın başlangıcından itibaren 14 gün içinde gerçekleşir.