Başkent Ankara'nın Çubuk ilçesinde bulunan Ev Tipi Turşu Üretim Tesisi'nde Ankaralıların mutfaklarında sofralarının vazgeçilmez bir parçası olan 'Çubuk Turşusu' üretiliyor.
Ev Tipi Turşu Üretim Tesisi, bünyesinde bulundurduğu 25 çeşit turşu üretimine ev sahipliği yapıyor. Tesis, özellikle 25 çeşit turşu arasından Ankara'da özel olan Çubuk Turşusu'nun üretimi ile Çubuk yöresinin geçim kaynağı olmaya devam ediyor. Ayrıca 'Çubuk Turşusu' coğrafi işarete sahip olan bir ürün olmaktadır.
Mart ile Nisan aylarının son haftalarında ekilen Çubuk Turşusu'nun salatalarının hasat zamanı, ekiminin gerçekleştirilmesinin üzerinden 4 ay gibi bir sürenin geçmesinin ardından hazır hale geliyor. Bu turşuyu özel kılan unsurların başında, salatalıkların doğal bir biçimde organik olacak şekilde üretilmesi geliyor.
Başlangıç aşaması:
Salatalıklar, hasadının bitmesinin ardından turşu üretimine başlayacağı Ev Tipi Turşu Üretim Tesisine getiriliyor. Tesise alınan salatalıklar, üretim aşamasında ilk önce elek makinasından geçiriliyor. Salatalıklar bu makinede 0,1 ve 2 olarak adlandırılan boyut sınıflarına göre ayrımı yapılıyor. Elek aşamasından geçen ve küçük-büyük sınıflandırmasıyla kasalara hazırlanan salatalıklar fırçalama ve yıkama makinesine götürülüyor. Bu aşamada tenekelere doldurulan salatalıklar, fırça yardımı ile suda temizliği yapılarak taşıyıcı bandlara gönderiliyor. Bandlardan taşınan salatalıklara turşu oluşumundaki turşu suyunu içlerine çekebilmeleri için iğneleme yapılıyor. İğneleme işleminini tamamlayan salatalıklar bu işlemin üzerine içi boş tenekelere doldurularak sonraki aşama olan kurulum işlemine geçişi sağlanıyor.
Kurulum aşaması:
Başlangıç aşamasından geçen salatalıklar, 1 aylık bekleme sürecinin ardından içlerine lezzetinde önemli pay sahibi olan çiçekli dereotunun yanı sıra acı biber, sarımsak ve defne yaprağı koyulmasından sonra tuzlu suyunu ve 2 yıl boyunca bekletilme işleminde olan üzüm sirkesi ile tenekelere dolduruluyor. Bu işlemin Ardından fermente olabilmesi sebebi ile ağzı açık bir biçimde 1 gün boyunca bekletiliyor.
Sunum aşaması:
Kurulum aşamasını tamamlayan turşu tenekelerinin içindeki tuzlu su boşaltılarak, yıkama işlemine alınıyor. Bu işlemin ardından turşular siparişlere hazırlanmak için tekrardan kavanozlara yerleştirilip kapakların ağızları kapatılarak dağıtım öncesi test aşamasına hazırlanıyor.
Test aşaması:
Ürünlerin siparişlere dağıtılmasının öncesinde ilgili gıda teknikerleri, hazırlanan turşuların Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğine uygun olup olmadıklarına dair incelemelerin yapıldığı test aşamasından geçiriliyor. Bu test aşamasında turşular, ürünü özel kılan 'Coğrafi işaret belgesi' denetimi işleminden geçerken asetik tayini, tuz tayini ve PH tayini işlemlerine de tabii tutuluyor. Tüm bu işlemlerin ardından başka bir sorun ile karşılaşmayan turşular yola çıkmaya hazır hale geliyor.