Ankara'da yabancı turistlerin gözdesi! Her yıl binlerce ziyaretçiye kapılarını açıyor

Ankara tarih boyunca farklı pek çok millete ev sahipliği yapmış ve aynı zamanda jeopolitik konumu dolayısıyla da geçiş güzergahı olarak kullanılmış. Bu yüzdende Ankara çok fazla farklı tarihi değere ev sahipliği yapıyor.

Ankara'da yabancı turistlerin gözdesi! Her yıl binlerce ziyaretçiye kapılarını açıyor

Ankara dünyada modern şehirler listesinde ilk sıralarda yer alırken aynı zamanda tarihi açıdanda öenmli bir yere yere sahip. Bir çok alanında uzman arkeoloğun çalışma alanı olan Ankara geçmişin izlerini her köşesinde taşıyor. Ankara'nın Bala ilçesi Afşar beldesine bağlı Aliasos antik kent olma özelliği ile her yıl çok fazla ziyaretçi ağırlıyor.

Ayaş Aliasos, Ankara'nın Bala ilçesine bağlı Afşar beldesinde bulunan bir antik kenttir. Kent, Afşar Çayı'nın kıyısında, Ankara-Kayseri karayolunun yaklaşık 14 kilometre kuzeyinde yer alıyor.

20220421115147210-ariassos-6-antalya-muzesi-arsivi.jpg

ALİASOS'UN TARİHİ M.Ö 3 YÜZYILA DAYANIYOR

Aliasos'un kuruluş tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte, MÖ 3. yüzyılda Kyzikoslular tarafından kurulduğu tahmin edilmektedir. Kent, Roma döneminde önemli bir ticaret merkezi haline gelmiştir. Aliasos'ta günümüze ulaşan kalıntılar arasında sur kalıntıları, tiyatro kalıntıları, hamam kalıntıları, kilise kalıntıları ve kaya mezarları yer almaktadır.

ariassos-3-antalya-muzesi-arsivi-1.jpg

Sur kalıntıları, kentin yaklaşık 2 kilometre uzunluğunda olduğu tahmin ediliyor. Tiyatro kalıntıları, yaklaşık 10.000 kişilik bir kapasiteye sahipti. Hamam kalıntıları, Roma döneminden kalmadır. Kilise kalıntıları, Bizans döneminden kalmadır. Kaya mezarları, kayalara oyulmuş mezarlardır. Aliasos'u her yıl yerli ve yabencı binlerce turist ziyaret ediyor.

ALİASOS'UN ÖNEMİ

Aliasos MÖ 3. yüzyılda Kyzikoslular tarafından kurulmuş bir antik kenttir. Aynı zamanda Ankara'da bulunmasından ötürü Roma döneminde önemli bir ticaret merkezi haline gelmiştir. Sur kalıntıları, tiyatro kalıntıları, hamam kalıntıları, kilise kalıntıları ve kaya mezarları gibi önemli tarihi kalıntılara sahiptir. Ankara'nın en önemli turistik alanlarından biridir.

ariassos-4-antalya-muzesi-arsivi.jpg

ALİASOS'A NASIL GİDİLİR?

Aliasos, Ankara'ya yaklaşık 100 kilometre uzaklıktadır. Kente ulaşmak için Ankara-Kayseri karayolunu takip etmek gerekir. Afşar beldesine ulaştıktan sonra, tabelaları takip ederek Aliasos Antik Kenti'ne ulaşılabilir.

Haberankara.com

SONRAKİ HABER