Bakan Kacır Ayaş domatesinin coğrafi işaret tescili almasını değerlendirdi

Ankara'nın kış hazırlığının vazgeçilmezi olan Ayaş domatesi AB tescili aldı. AB tescili alan Ayaş Domatesi ile ilgili olarak Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır'dan önemli bir değerlendirme geldi.

Bakan Kacır Ayaş domatesinin coğrafi işaret tescili almasını değerlendirdi

Ankaralıların vazgeçilmezi olan Ayaş Domatesi hakkında yaşanan yeni gelişmeler vatandaşların gündeminde yer alıyor. Ayaş Domatesi coğrafi işaret tescili alırken Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ayaş domatesinin Avrupa Birliği (AB) tescili alması ile ilgili bir değerlendirmede bulundu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Kültürel mirasımızın ve zengin tarım çeşitliliğimizin önemli bir parçası olan Ayaş domatesi gibi tescillerimiz, Türk tarımının ve yerel değerlerimizin korunması ve tanıtılması konusundaki kararlılığımızın bir göstergesidir." ifadesini kullandı.

BAKAN KACIR'DAN YAZILI AÇIKLAMA

Bakan Kacır, Ayaş Domatesinin tescil alması ile birlikte yaptığı yazılı açıklamada, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın öncülüğünde başlatılan "Uluslararası Coğrafi İşaret Seferberliği" kapsamında ocak ayında Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından AB'ye yapılan 12 coğrafi işaret başvurusundan ilk olarak Ayaş domatesinin tescillendiğini ve Türkiye'nin 15'nci AB coğrafi işaretli ürünü olduğunu bildirdi.

Bakan Kacır Ayaş domatesinin coğrafi işaret tescili almasını değerlendirdi

Konuya ilişkin Twitter (X) sosyal medya platformundan paylaşımda da bulunan Bakan Kacır, "Söz verdiğimiz gibi yerel değerlerimizi dünya sahnesine taşımaya devam ediyoruz. Yerel değerlerimizden biri olan 'Ayaş domatesi' AB'de coğrafi işaret tescili aldı. Kültürel mirasımızın ve zengin tarım çeşitliliğimizin önemli bir parçası olan Ayaş domatesi gibi tescillerimiz, Türk tarımının ve yerel değerlerimizin korunması ve tanıtılması konusundaki kararlılığımızın bir göstergesidir." dedi.

Bakan Kacır Ayaş domatesinin coğrafi işaret tescili almasını değerlendirdi - Resim : 2

Bu yıl ilk kez doğrudan TÜRKPATENT tarafından Ayaş domatesi, Bingöl balı, Bursa şeftalisi, Ezine peyniri, Hüyük çileği, Isparta gülyağı, Kilis zeytinyağı, Manisa mesir macunu, Rize çayı ve Urla sakız enginarı için AB'ye coğrafi işaret başvurusu yapılmıştı. Ayaş domatesi, komisyon nezdinde en kısa süre içerisinde yayımlanarak coğrafi işaret aldı. Ayaş Domatesinin coğrafi tescil alması ilçedeki çiftçiler tarafından da olumlu karşılandı.

Haberankara.com

SONRAKİ HABER