Yola çıkacak Ankaralılar dikkat! Miktar açıklandı 4064 TL ceza ödemeniz gerekecek

Trafikte uyulması gereken zorunlu kurallar bulunuyor. Pek çok sürücünün düştüğü basit gibi görünen ama başkalarının hayatını tehlikeye atan hataların önüne geçmek içinde çeşitli yaptırımlar uygulanıyor.

Yola çıkacak Ankaralılar dikkat! Miktar açıklandı 4064 TL ceza ödemeniz gerekecek

Yola çıkacak Ankaralılar dikkat! Miktar açıklandı 4064 TL ceza ödemeniz gerekecek - Trafik kuralları, trafiğin düzenli ve doğru akışını sağlamak için hazırlanmıştır. Trafiğin sürücü, yaya ve yolcular için güvenli olabilmesi için düzenlenen trafik kurallarının ihlalinde de çeşitli verilir. Trafik kazaları, uyulması zorunlu olan kuralların pek çok sürücü ve yaya tarafından ihlal edilmesi üzerine meydana gelmektedir. Can ve mal kayıplarını önlemek, maddi hasarların önüne geçmek için oluşturulan kurallara uyulması zorunluluğu bulunmaktadır. Bu kurallara uymayanlara da yapılan denetimler sonucunda cezai işlemler verilmektedir.

Trafikte sürücülerin sıklıkla yaptığı hatalardan biri de emniyet şeridini kullanmalarıdır. Emniyet şeridini kullanan sürülere para cezası verilmektedir.

EMNİYET ŞERİDİNİ İHLAL EDENE CEZA

Emniyet şeridinin ihlal edilmesi trafiğin en büyük sorunlarındandır. Ankara'nın da kalabalık bölgelerinde trafikte sürücüler sıklıkla emniyet şeridini kullanmaktadır. Emniyet şeridini kullanmama kuralını ihlal edenlere para cezası verilmektedir. Karayolunun sağ kısmında bulunan güvenlik şeridi olarak da bilinen kesintisi olmayan düz çizgidir. Bu çizgi aslında trafik akışına dahil değildir ve belirli durumlar dışında araçların bu şeridi kullanmaları yasaktır. Emniyet şeridinin kullanılması yasak olduğu halde keyfi bir şekilde bu şeridi kullananlar cezai işleme tabi tutulur.

Emniyet şeridi standart araçların kullanımına kapalıdır. Emniyet şeridinin amacı kaza, araç arızalanması gibi durumlarda sürücülerin araçlarını emniyet şeridine çekip, trafiğin aksamasını önlemesidir. Emniyet şeridini kullanabilecek diğer araçlar ise trafikte geçiş üstünlüğü olan araçlardır.

emniyet-seridi.jpeg

Bunlar da itfaiye, kolluk kuvvetleri, ambulans, organ nakil araçları, arama kurtarma araçları gibi yalnızca acil durumlarda kullanılan araçlardır. Emniyet şeridi ihlali sonucu geçiş üstünlüğü olan araçlara yol verememe gibi durumlarda emniyet güçleri tarafından kurala uymayan sürücü cezalandırılır. Bu cezaya güvenlik şeridi cezası adı da verilir.

EMNİYET ŞERİDİ İHLALİNE 4064 TL CEZA

Geçiş üstünlüğü bulunmayan, arıza durumunda olmayan araçların emniyet şeridini kullanması durumunda para cezası veriliyor. 2022 yılında bin 823 lira olarak ödenen bu ücrete 2023 yılında zam geldi. 2023 yılı için yeniden değerleme oranına göre belirlenen ücret 4 bin 64 lira oldu. 4 bin 64 liralık cezanın 15 gün içerisinde ödenmesi durumunda yüzde 25 oranında indirim uygulanıyor.

E-Devlet kapısı üzerinden EGM menüsünü açarak 'Araç Plakasına Yazılan Cezaları Sorgulama' seçeneğini kullanarak cezanız olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Ayrıca Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) internet sitesi üzerinden de 'Borç Sorgulama ve Ödeme' seçeneği üzerinden 'Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme' bağlantısından ceza sorgulamasını yapabilirsiniz.

4 bin 64 liralık cezayı 115 gün içinde ödediğiniz takdirde yüzde 25 indirim alacağınız için toplam ödemeniz 3 bin 48 lira olacaktır.

Haberankara.com

SONRAKİ HABER