Başkentte 2022 yılında meydana gelen olayda R.K. tartıştığı eşi F.K'yi 32 yerinden bıçaklayarak öldürmüştü. Eşini öldüren kocaya mahkeme tarafından 22 yıl hapis cezası verilmişti.
Karara yapılan itiraz neticesinde Yargıtay 1. ceza Dairesi, temyiz incelemesi yaptı. Yapılan incelemede sanığa verilen ceza "Fazla ceza tayin" sebebi ile bozuldu.
ÇOCUĞUN KENDİSİNDEN OLMADIĞINI İTİRAF ETTİĞİ İLERİ SÜRÜLDÜ
Dairenin kararına göre, Ankara'da 7 Ocak 2022 tarihinde yaşanan olayda, sanık R.K. eşi F.K'nın kendisini aldattığını, 3 çocuklarından 2 yaşında olan en küçüğünün kendisinden olmadığını, DNA testi yaptırmak istediğini, F.K'nın buna karşı çıktığını ardındansa çocuğun kendisinden olmadığını itiraf ettiğini ileri sürdü.
Bunun üzerine R.K. ile eşi F.K. boşanma konusunda anlaştıkları ancak eşinin polisi arayarak ihbarda bulunduğunu ve çıkan arbede de eşini 32 yerinden bıçakladığı anlaşıldı. ‘Nitelikli kasten öldürme' suçundan hakkında dava açılan R.K. Ankara 37. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılandı. Mahkeme heyeti, sanığa önce ‘eşi kasten öldürmek' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Bu ceza, sanığın eylemi ‘haksız tahrik' altında gerçekleştirdiği gerekçesiyle indirim uygulanarak 22 yıla düşürüldü.
VERİLEN CEZA BOZULDU
Karara yapılan itiraz üzerine temyiz incelemesini yapan Yargıtay 1. Ceza Dairesi, sanığa verilen cezayı ‘fazla ceza tayin' nedeniyle bozdu.
Kararın gerekçesinde, sanığın, maktulün çocuklarının başkasından olduğunu söylemesi üzerine, DNA testi yapmak için çocuğu götürmek istediği, maktulün buna izin vermeyerek hakaret etmesi üzerine sanığın kendisini kaybederek eşini 32 yerinden bıçaklayarak öldürdüğü yönünde savunma yaptığı aktarıldı.
"FAZLA CEZA TAYİNİ HUKUKA AYKIRI BULUNMUŞTUR"
Yargılama aşamasında alınan adli tıp raporu doğrultusunda da çocuğun başkasından olduğunu belirlendiği ifade edilen kararda, "Sanığın savunmasının adli tıp raporu ile doğrulandığı anlaşılmakla, haksız tahrik nedeniyle 18 yıldan 24 yıla kadar hapis cezası öngören 5327 sayılı Kanun'un 29. maddesi ile yapılan uygulama sırasında haksız tahrikin niteliği ve ulaştığı boyut dikkate alınarak makul (orta) bir ceza tayini yerine yazılı şekilde 22 yıl hapis cezasına hükmolunması suretiyle fazla ceza tayini, hukuka aykırı bulunmuştur" ifadelerine yer verildi.
Yapılan itiraz üzerine temyiz incelemesi yapan Yargıtay 1. Ceza Dairesi cezayı "fazla ceza tayini" sebebi ile bozma kararı aldı. Kararın gerekçesinde sanığa çocukların başkasından olduğunun söylenmesi ve DNA testine izin verilmemesi olduğu aktarıldı.