Cumhuriyet sonrasında borçlu ve yoksul bir döneme merhaba diyen Türkiye 15. Yılında kurucusunun vefatı ile sarsıldı. Bir kaç yıl sonrasında çıkan 2. Dünya Savaşı ve ardından gelen Kore Savaşı, Türk siyasetini epey meşgul etti. İç siyasette CHP iktidarının değişmesi ve yerine gelen Demokrat Partinin 1960 darbesi ile yıkılması ise istikrarsızlığın en net göstergeleri olarak gözler önüne serildi.
1960 ve 1980’li yıllar Türkiye’de sağ-sol ve alevi- Sünni gibi hem ideolojik hem de mezhepsel çatışmalara sıkça sahne oldu. 1978 yılında Kahramanmaraş’ta yaşanan olaylar bu bölünmenin zirve yaptığı anlardan birisi olarak kayıtlara geçti.
MARAŞ OLAYLARININ YIL DÖNÜMÜNDE ANKARA'DA KARIŞMIŞTI
19-26 Aralık 1978 tarihlerinde Alevi ve solculara yönelik saldırılarda tam 111 kişi hayatını kaybetti. Toplumu derinden sarsan bu olay ardından gelen sürede de unutulmadı. Yurdun çeşitli yerlerinde söz konusu olaylarda hayatını kaybedenler anılırken yaşananlar protesto edildi.
Protestoların yapıldığı yerlerden birisi de başkent Ankara oldu. Maraş olaylarının 1. Yıl dönümü nedeniyle yapılan protestolarda olaylar çıkınca polis yaşananlara müdahale etti. 24 Aralık 1979 tarihinde Ankara’nın Altındağ ilçesinde bulunan Yıldırım Beyazıt Lisesi boşaltıldı ve çevresinde güvenlik güçleri tarafından operasyonlar düzenlendi.
Bu tarihin üzerinden bir sene bile geçmeden Türkiye, tarihinin 2. Askeri darbesi ile karşılaştı. 1980’de meydana gelen bu hadise, üzerinden 44 yıl geçmesine rağmen etkisini günümüze kadar ulaştırmayı başardı.