Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yazılı açıklama yayımladı. İletişim ve ulaştırma alanlarında başkente yapılan yatırımlar hakkında bilgi veren Bakan Uraloğlu, Ankara'yı çevre illere ve tüm bölgelere kesintisiz bağladıklarını bildirdi. 2002'de Ankara'nın 466 kilometre olan bölünmüş yol uzunluğunu 1206 kilometreye çıkardıklarını aktaran Bakan Uraloğlu, son 23 yılda 740 kilometre bitümlü sıcak karışım kaplamalı yol, 7 bin 721 kilometre asfalt, 178 kilometre yol iyileştirme ve 15,4 kilometrelik 197 köprü yaparak standartları yüksek, daha güvenli ve konforlu yolları vatandaşın hizmetine sunduklarına dikkati çekti. Bakan Uraloğlu, "2020'de hizmete açılan 330 kilometrelik Ankara-Niğde Otoyolu sayesinde Edirne'den Şanlıurfa'ya kadar uzanan bin 230 kilometrelik kesintisiz otoyol ağı oluşturduk" dedi.
6 ŞERİTLE HİZMET VERİLECEK
Bakan Uraloğlu, Kasım 2024'te Ankara-Kırıkkale-Delice Otoyolu'nun yapım sözleşmesini imzaladıklarını anımsattı. 120 kilometre uzunluğunda projelendirilen otoyolla Ankara-Kırıkkale trafiğini azaltacaklarını belirten Bakan Uraloğlu, Ankara ile Sakarya'nın Akyazı ilçesi arasına inşa edilmesi planlanan Orta Anadolu Otoyolu'nun da bağlantı yollarıyla birlikte 276 kilometre olacağını bildirdi. Üç gidiş ve üç geliş olmak üzere 6 şeritle hizmet verileceğini anlatan Bakan Uraloğlu, Nallıhan Köprüsü, Nallıhan Kuş Cenneti Tüneli ve bağlantı yollarını da hizmete açtıklarını hatırlattı. Bakan Uraloğlu, Yargıtay Köprülü Kavşağı, Kızılcahamam Hastanesi farklı seviyeli kavşağı ve Polatlı Şehir Geçişi gibi projeleri de hizmete alarak araç yoğunluğunu azalttıklarını belirtti.
19 KARA YOLU PROJESİNDE ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR
Toplam proje tutarı 29 milyar 181 milyon lira olan 19 kara yolu projesinde çalışmaların devam ettiğine işaret eden Bakan Uraloğlu, tarihi köprüleri de restore ederek kültürel mirası koruduklarını belirtti. Bakan Uraloğlu, "Akköprü, Dağkaya Köprüsü, Etlik ve Altındağ gibi tarihi köprülerimizi de restore ederek hem kültürel değerlerimizi yaşatıyor hem de bu eserleri ulaşım altyapımızın bir parçası haline getiriyoruz" dedi.
103,6 KİLOMETRE KENT İÇİ RAYLI SİSTEM
Ankara'nın tüm demir yolu altyapısını yenilediklerini ve modernize ettiklerini aktaran Bakan Uraloğlu, Ankara-Eskişehir, Ankara-İstanbul, Ankara-Konya ve Ankara-Sivas hızlı tren hatlarını hizmete alarak başkenti 2 bin 251 kilometrelik hızlı tren ağının merkezi yaptıklarını belirtti. YHT'ler ile bugüne kadar yaklaşık 97,4 milyon yolcuya hızlı tren konforuyla ulaşım imkanı sağladıklarına dikkati çeken Bakan Uraloğlu, Ankara'nın ulaşım ve iletişim altyapısına son 23 yılda 728 milyar 40 milyon lira yatırım yaptıklarını belirtti. Ankara'nın 23,1 kilometrelik kent içi raylı sistem hattını 103,6 kilometreye çıkardıklarının bilgisini veren Bakan Uraloğlu, "26,2 kilometrelik Esenboğa Havalimanı metro projesinde, Etlik Şehir Hastanesi ile Pursaklar ve Çubuk bölgesindeki yapılaşma dikkate alınarak revizyon yapılacak, önümüzdeki sene de imkanları değerlendirerek bu metroda yapım çalışmalarına başlamayı hedefliyoruz. 505 kilometrelik Ankara-İzmir Hızlı Tren Projesi'yle seyahat süresi 14 saatten 3,5 saate düşecek. Ankara-Afyonkarahisar-Uşak-Manisa ve İzmir illerimizde yaşayan yaklaşık 7 milyon nüfusa doğrudan hizmet verilecek. Ankara-İstanbul Süper Hızlı Tren Hattı projemizin ön proje çalışmalarını tamamladık. 344 kilometrelik hatta trenlerimiz saatte 350 kilometre hıza ulaşacak. Seyahat süresini de sadece 80 dakikaya indireceğiz" ifadelerini kullandı.
7 YILDA 113 MİLYONDAN FAZLA YOLCU TAŞINDI
Bakanlık olarak Kızılay–Çayyolu, Batıkent-Sincan, Keçiören-AKM, AKM-Gar-Kızılay metrolarının tamamlandığını kaydeden Bakan Uraloğlu, Ankaralıların hizmetine sunduklarını hatırlatto. Bakan Uraloğlu, 2018'de yenileyerek hizmete aldıkları Başkentray'ın da 7 yılda 113 milyondan fazla yolcu taşıdığını aktardı.
ETÜT PROJE ÇALIŞMALARI BAŞLADI
20 kilometrelik Ümitköy-Batı Merkez ve 12 kilometrelik Etlik-Forum hatlarında etüt proje çalışmalarına başladıklarını bildiren Bakan Uraloğlu, bu hatların tamamlandığında 58,2 kilometrelik metro hattını daha hizmete sunmuş olacaklarını belirtti. Başkentray'ı Yenikent'e bağlayacak Sincan (OSB)-Yenikent-Kazan Soda demir yolu projesi kapsamında da çalışmalara devam ettiklerini anlatan Bakan Uraloğlu, 2002 yılında 2 milyon 836 bin 628 yolcu ağırlayan Ankara Esenboğa Havalimanı, geçen yıl 12 milyon 913 bin 753 kişiye hizmet verdiğini vurguladı. Bu yılın ilk çeyreğinde de yolcu sayısının 3 milyon 10 bin 378'e ulaştığını belirten Bakan Uraloğlu, burada talebin daha da artacağını öngörerek havalimanını daha yenilikçi ve vizyoner anlayışla geliştirmeye devam ettiklerini vurguladı. 2022'nin sonunda başlatılan kapasite artırımı çalışmaları kapsamında, iki etaplı bir projeyi hayata geçirdiklerini belirten Bakan Uraloğlu, ilk etap çalışmalarda sona geldiklerini ifade etti. Yolcu kapasitesini 30 milyona çıkaracak üçüncü pist, yeni kule binası ve hizmet binalarında son çalışmaları yaptıklarını kaydeden Bakan Uraloğlu, ikinci etapta da terminal binasını en az 40 bin metrekare genişleteceklerini vurguladı.