Günümüzden yaklaşık 98 yıl önce dikilen ve Mustafa Kemal Atatürk'ün de açılışında hazır bulunduğu Ulus'taki anıt, Milli Mücadele dönemini ve Atatürk'ün askeri kişiliğini yansıtmasıyla adından söz ettiriyor. Gerek bulunduğu konumun çok merkezde olması, gerekse yapısal büyüklüğünden ötürü söz konusu Anıt, Ankara halkı için sembol bir yapı olarak görülüyor.
22 YIL SONRA KAYDIRMA KARARI
Ankaralıların ve Ankara'ya gelip Ulus'a gidenlerin görmeye aşina olduğu bu heykel ilk açıldığında şu an ki yerinde değildi. Takvimler 1959 yılını gösterdiğinde bölgede yapılan çalışmalardan ötürü Zafer Anıtının kaydırılması yönünde karar alınmıştı.
Ulus meydanında yapılan düzenlemeler öncesinde anıt şu an ki halinden 10 metre daha uzaktaydı. Yani tarif edildiğinde Anıt eskiden şu anda kendisine göre sağında kalan yolun içindeydi. Kaydırma çalışmaları sonrasında Anıt günümüzdeki yerine geldi ve o dönemden bu zamana kadar ikinci bir müdahale olmadı.
Daha iç ve köşe bir kısma çekilen Ulus Zafer Anıtı Ankara halkının etrafında oturup zaman geçirdiği, buluşup aile ve arkadaşlarıyla sohbet ettiği bir yaşam alanı olarak varlığını sürdürmeye devam ediyor.