Türkiye'nin ilk taksi şoförü Ankara'daydı! Ulus-Kızılay arası dolmuşculuk bile yaptı

Şoförlükte eskiye nazaran günümüzde daha çok kadın varlığı göze çarpıyor. Makinistlikten, otobüs sürmeye, tır şoförlüğünden taksiye kadar bir çok alanda kadın bireyler çalışıyor. Bu mesleklerden en yaygını olan taksicilikte Türkiye'nin ve Ankara'nın ilk kadın çalışanı Hacer Öçsu olmuştu.

Türkiye'nin ilk taksi şoförü Ankara'daydı! Ulus-Kızılay arası dolmuşculuk bile yaptı

Uzun yıllar erkek hegemonyası altında olan ve sadece erkeklere has olarak atfedilen şoförlük mesleği günümüzde yavaş yavaş bu algıyı terk ediyor. Bu algının değişme süreci ise çok eski yıllardan başlamıştı.

Başkent Ankara'da bir zamanlar direksiyon sallayan "Yenge" lakaplı Hacer Öçsu mesleğinde tek olma özelliğini taşıyordu. Türkiye'nin ilk kadın şoförü olan Öçsu eşi Hamdi Bey'in tayini ile Ankara'ya 1943 yılında gelmesinden sonra mesleğe adımını 1949 yılında attı.

Türkiye'nin ilk taksi şoförü Ankara'daydı! Ulus-Kızılay arası dolmuşculuk bile yaptı

ÖNCE TAKSİ SÜRDÜ SONRA DOLMUŞ

O dönem insanların alışık olmadığı ve alanında ilk olan Hacer Öçsu 30'lu yaşlarının sonlarında başladığı taksi şoförlüğünü sonraki yıllarda büyüttü ve Ulus-Kızılay arasında dolmuş şoförlüğü de yaptı.

Ankara'da meslek arkadaşlarının kendisine saygı gösterdiği ve yenge lakabıyla andığı Öçcu 4 kız çocuğu annesiydi. Türkiye'nin ilki olan Hacer Öçsu 1967 yılında ise ayrı bir şekilde onurlandırıldı.

Hacer "Yenge" 1967 yılında Türkiye'de Yılın Annesi seçildi. Ankara'nın taksi direksiyonu sallayan ilk kadını Hacer Öçsu 1990 yılında 79 yaşına 1 aydan biraz fazla zaman kala hayata gözlerin yumdu. Ankara'nın ilk taksi şoförü artık hafızalarda yer alıyor.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER