Türkiye'nin aktif fay hattı haritası yenilendi! Ankara'nın deprem riski belli oldu

MTA tarafından yürütülen çalışmaların ardından Türkiye'nin fay haritası güncellendi. Yapılan araştırmaların sonucunda ülkemizde 5.5 ve daha üzerinde deprem üretebilecek 485 diri fay hattı olduğu belirlendi.

Türkiye'nin aktif fay hattı haritası yenilendi! Ankara'nın deprem riski belli oldu

6 Şubat tarihinde Cumhuriyet tarihinin en büyük deprem felaketini yaşayan Türkiye 50 binden fazla canını yitirirken 11 şehrimiz yaşanan depremden etkilenmişti. Büyük deprem felaketi sonrasında bir kere daha depreme hazırlığın önemi ortaya çıkarken yapılan çalışmalar ile Türkiye'nin aktif fay hattı haritası güncellendi. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmanın ardından 485 aktif fay hattı bulunduğu belirlendi.

TÜRKİYE'NİN AKTİF DEPREM HARİTASI! BİRİNCİ DERECE DEPREM RİSKİ BULUNAN İLLER BÖLGELER HANGİLERİ?

MTA'nın incelemesinde 45 ilde 5.5 ve üzeri deprem üretebilecek 485 diri fay bulundu. MTA diri fay haritasına göre, Türkiye'de birinci derece deprem riski bulunan iller, İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale, Siirt oldu.

İKİNCİ DERECE DEPREM RİSKİ BULUNAN İLLER BÖLGELER HANGİLERİ?

Haritaya göre ikinci derece riskli iller, Tekirdağ, İstanbul, Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak, Zonguldak, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı, Çorum oldu.

ÜÇÜNCÜ DERECE DEPREM RİSKİ BULUNAN İLLER BÖLGELER HANGİLERİ, ANKARA'DA DEPREM RİSKİ VAR MI?

MTA haritasına göre üçüncü derece risk altındaki iller, Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana ve Gaziantep'in bazı bölgeleri ile Kahramanmaraş,Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir. Yapılan araştırmaya göre Türkiye'de dördüncü ve beşinci derece yani en düşük risk grubunda yer alan iller ise, Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman.

Açıklanan listeye göre Ankara ülkemizin 3. derece deprem riski bulunan bölgeleri içerisinde yer aldı. Ankara'nın zeminin sert ve kayalık olarak nitelendirilirken deprem yönetmeliğine uygun olarak inşa edilen konutların güvenli olduğu belirtildi. Deprem riski en yüksek olan illerin başında İzmir ve İstanbul yer alırken uzmanlar her an yarın büyük bir deprem olacak gibi tüm şehirlerde yapı stokunun test edilmesini istediler.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER