Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı’ndan öğretmen atamasına ilişkin açıklama

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Gelyan tarafından öğretmen atamalarına ilişkin açıklama geldi. Ücretli öğretmen çalıştırılmayacak şekilde atama yapılması gerektiğini ifade eden Gelyan 20 bin öğretmen atamasının yetersiz olduğunu belirtti.

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı’ndan öğretmen atamasına ilişkin açıklama

Genel Başkan Gelyan, açıklamasında eğitimde en temel ihtiyacın öğretmen olduğunun altını çizdi. Geçtiğimiz öğretim yılında 101 bin 350 norm açılığının olduğunu söyleyen Gelyan bu süreç içerisinde 72 bin 723 ücretli öğretmen çalıştırıldığını ve MEB’in sadece 20 bin öğretmen ataması yapacağını belirtti.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın öğretmen açığını gidermek için bir an önce daha fazla öğretmen ataması yapması gerektiği ifade edildi. Eğitimde yapılan tasarruflardaki arazların etkilerinin 10 yıllara sirayet ettiğini ifade eden Başkan Gelyan, eğitimde tasarrufun olmayacağını söyledi.

“KABUL EDİLEBİLİR BİR DURUM DEĞİLDİR”

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, yaptığı açıklamada eğitimin öncelikli ihtiyacının öğretmen olduğunu belirterek, ücretli öğretmen çalıştırılmayacak şekilde öğretmen ataması yapılması gerektiğini kaydetti. Geylan, “20 bin öğretmen ataması hiçbir derde deva olmayacaktır. Bu sayı geçen yıl emekli olan öğretmenlerimizin oluşturduğu boşluğu dahi doldurmaya yetmeyecektir. Geçen öğretim yılında 79 ilde 101 bin 350 norm açığı vardı. Yine 79 ilde 72 bin 723 ücretli öğretmen çalıştırıldı. Tüm bu gerçekler ortada iken, Milli Eğitim Bakanlığı sadece 20 bin öğretmen atamasıyla 2024-2025 eğitim öğretim hayatına başlıyor. Bu kabul edilebilir bir durum değildir. Bilindiği gibi Milli Eğitim Bakanlığı iddialı bir çıkış yaparak, ‘Türkiye Yüzylı Maarif Modeli'ni hayata geçirdi. Dilerim ki çok başarılı olur. Ancak eğitimde ortaya konulan hedeflere ulaşılabilmesi için öncelikle eğitimin ihtiyaçları giderilmelidir. Eğitimin öncelikli ihtiyacı da öğretmen açığının giderilmesidir. Eğer sınıfta öğretmeniniz yok ise eğitime yapılan yatırımların hiçbir anlamı kalmaz, müfredat dahil ortaya konulan hedeflere, arzu edilen kazanımlara ulaşamazsınız. Bu noktada Milli Eğitim Bakanlığı’nın alacağı tedbirlerin başında öğretmen açığını gidermek olmalı, ücretli öğretmen çalıştırılmak zorunda kalmayacak sayıda öğretmen ataması yapılmalıdır. Çünkü eğitimde yapılan tasarruflar nedeniyle ortaya çıkacak arazların etkileri on yıllara sirayet ediyor. Dolayısıyla telafisi olmaz. Tasarrufa evet ama eğitimde tasarrufa hayır” dedi.

KPSS PUANINA MÜTENASİP MÜLAKAT PUANI

Başkan Gelyan, açıklamasının devamında genç öğretmen adaylarının artık daha fazla bekletilmemesi gerektiğini belirtti. Bu sebeple de Milli Eğitim Bakanlığı’nın KPSS puanına göre mülakat puanı vermesi gerektiğinin altı çizildi.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER