Sıcaklardan kavrulan Ankara’nın imdadına yaz yağmurları yetişti! Barajlarda doluluk oranı arttı

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte bunaltıcı sıcakların etkisinde olan Ankara’da zaman zaman kuvvetli sağanaklar meydana geliyor. Meydana gelen yağışlar barajlardaki doluluk oranını arttırdı.

Kuvvetli sağanakların etkisinde olan Ankara’da cadde ve mahalleler göl olurken, bazı yerlerde su baskınları meydana geliyor. Ancak bu yağışlar özellikle yaz sıcaklarının etkisini azaltırken başkentteki barajların doluluk oranını arttırmaya başladı.

ALIŞILMADIK YAĞMURLAR BARAJLARA YARADI

Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğünün (ASKİ) verileri doğrultusunda başkentte bulanan 10 barajdan altısında su seviyesi yüzde 59'un üzerinde. 10 barajdaki toplam su oranının ortalaması ise yüzde 42,75’e ulaştı.

Ankara'da yaşayan vatandaşlar son yıllarda beklemediği şekilde yaz mevsimini yağmurlu bir havada geçiriyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü ise Ankara için sık bir şekilde sağanak ve taşkın uyarılarında bulunuyor. Vatandaşların hayatı yaz mevsiminde devam eden sağanakların ardından olumsuz etkilenirken, barajlarda ise ibre tersine döndü.

SON İKİ YILA GÖRE BARAJLARDAKİ DOLULUK ORANI ARTTI!

Kente su sağlayan 1 milyar 585 milyon 393 bin metreküp hacimli barajlardaki genel doluluk miktarı, 12 Aralık 2022'de 462 milyon 776 bin metreküp ile yüzde 29,19 seviyesinde iken 2023 yılının aynı gününde 587 milyon 71 bin metreküpe yükseldiği tespit edilmişti. Bu sayı ise barajlardaki doluluk oranının yüzde 37,03'e denk geldiğine ifade ediyor.

Yaz mevsiminde buharlaşmanın daha da fazla etki yapmasına karşın kış ayına göre daha fazla su doluluğunun olması ise son zamanlarda etkisini sürdüren yağmurlara bağlanıyor. Hava tahmin uzmanı Yusuf Ziya Yavuz’un yaptığı açıklamada yaz yağmurlarının devam edeceğine dikkat çekildi. Yavuz şu açıklamaları yaptı:

“Hava sıcaklığında bir düşüş başlıyor. Bu düşüşle birlikte yurdun büyük bir bölümünde mevsim normalleri civarında seyretmesini bekliyoruz. Perşembe, cuma ve cumartesi günü bu sistemin etkisi altında kalacağız. Kuzey İç ve güney kesimlerimizde sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların görülmesini bekliyoruz. Bu yağışlar özellikle cuma günü de İstanbul'un Karadeniz kıyıları, Bolu, Düzce, Zonguldak, Karabük çevrelerinde yer yer kuvvetli olarak şekilde görülmesini beklemekteyiz.”

ANKARA’DAKİ BUNALTICI SICAKLARIN ETKİSİ DÜŞÜYOR

Hava sıcaklıklarının giderek azalacağını ifade eden Yavuz, açıklamasına şöyle devam etti:

“Cumartesi günü en düşük seviyelere düşmesini bekliyoruz. Ankara'da bugün 36 derece olan hava sıcaklığının düşerek cumartesi günü 28 dereceye kadar, mevsim normallerinin 1-2 derece altına düşmesini bekliyoruz. Yağışlar da ara ara gözüküyor Ankara'da. Perşembe, cuma ve cumartesi günü olmak şeklinde. Yağışlar da artık önümüzdeki üç dört gün boyunca yurdun büyük bir bölümünde etkili olacak.”

Kaynak: Haberankara.com