Polatlı yakınlarında 11 kişinin öldüğü kazada şoför asli kusurlu çıktı

9 Ağustos sabah saatlerinde Polatlı yakınlarında köprü ayağına çarpan yolcu otobüsündeki 11 kişi hayatını kaybetmiş 15 kişi de yaralanmıştı. Meydana gelen kazanın sebebi ortaya çıktı.

Polatlı yakınlarında 11 kişinin öldüğü kazada şoför asli kusurlu çıktı

Polatlı yakınlarında sabah erken saatlerde köprü ayağına çarparak duran yolcu otobüsünde 11 kişi ölmüştü. Kazaya ilişkin bilirkişi raporu açıklandı. Aktarılan haberin detaylarına göre bilirkişinin raporunda kazanın şoförün şerit izleme ve değiştirme kurallarına uymaması kazanın meydana geldiği belirtildi.

5 kişiden oluşan bilirkişi heyetinin hazırlamış olduğu raporda detaylar ortaya çıktı. 24 saat içerisinde bir sürücünün aralıklı olarak en fazla 9 saat sürüş yapabileceği kuralının da dikkate alınmadığı aktarıldı.

KAZANIN SEBEBİ BELLİ OLDU

Ankara'nın Polatlı ilçesi yakınlarında 9 Ağustos 2024 sabahı köprü ayağına çarpan otobüsteki 11 kişinin ölmesi, 15 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan kazaya ilişkin bilirkişi raporunda, kazanın otobüs şoförü Çetin Karayel'in şerit izleme ve değiştirme kurallarına uymamasından kaynaklandığı belirtildi.

5 KİŞİLİK BİLİRKİŞİ HEYETİ

Makine ve elektrik mühendisleri ile trafik bilirkişilerinden oluşan 5 kişilik bilirkişi heyeti, hazırladıkları raporu kaza soruşturmasını yürüten Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdi.

Bilirkişiler raporu, takograf kayıtlarının yanı sıra aracın yola ilk çıktığı andan kaza anına kadarki PTS kayıtları, güzergahtaki kamera kayıtları ile otobüsün giriş yaptığı benzin istasyonu ve dinlenme tesislerindeki kameraları inceleyerek hazırladı.

SÜRÜŞ KURALI DA DİKKATE ALINMADI

Raporda, seferde "24 saat süresince bir sürücünün aralıklarla en fazla 9 saat sürüş yapabileceği" kuralının dikkate alınmadığı, dolayısıyla en az 3 sürücü ile seyahate başlanmadığı belirtildi.

"ŞERİT İZLEME VE DEĞİŞTİRME KURALINA RİAYET ETMEMESİ"

Araç üzerinde incelemeler, kaza tespit tutanağı, takograf kayıtları, olay yeri krokisi ve tanık beyanının değerlendirildiği ifade edilen raporda, "kazanın temel nedeninin sürücü Çetin Karayel'in kazaları önleme ve trafik güvenliği adına, otobüsünü sevk ve idare ederken, yüksek özen gösterme yükümlülüğüne aykırı davranarak, şerit izleme ve değiştirme kurallarına riayet etmemesi" olduğu bildirildi.

Öte yandan raporda aktarılan delilere göre aracın kaza yapmadan önce yalpalamaya başladığı ve arkadan gelen araç sürücünün şoförünü uyarmak amacıyla selektör yaptığı belirtildi. Yolcular ise sürücünün uyuduğunu beyan etmişti.

Kaynak: Anadolu Ajansı
SONRAKİ HABER