Mamaklı kadınlar 600 yıllık ata ekmeğini ekmek kapısı yaptılar

Mamaklı kadınlar girişimciler, 600 yıllık geçmişi olan ata ekmeğine sahip çıktı. 2021 yılında tescillenerek Mamak'ın yöresel lezzetleri arasına eklenen ekşi mayalı Kutludüğün ekmeği kadın girişimciler tarafından üretilmeye devam ediliyor.

Ankara'nın Mamak ilçesinde oturan kadınlar tarafından istihdam oluşturmak ve kültürel mirasa sahip çıkmak amacıyla kurulan Mamak Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi'nde (MAKKOP), kadınlar tarafından üretilen Kutludüğün ekmeğinin 600 yıllık tarihi günümüzde yaşatılıyor. 2021 yılında ‘Coğrafi İşaret Tescil Belgesi' alan ekmek, ekşi maya ile yapılıyor. Kadınlar tarafından üretilen ekmek Ankara'nın çeşitli yerlerinde 60 liradan satılıyor.

EKMEK MECLİSE KADAR GÖNDERİLİYOR

Kutludüğün'de bulunan fırında hem ekşi mayalı Kutludüğün ekmeği hem de sütlü ekmek ürettiklerini belirten MAKKOP sorumlu şefi Emine Ediz, ekmeğin 600 yıllık bir geçmişi olduğunu söyledi. Odun ateşinde pişirdiklerini ve ekşi maya kullandıklarını ifade eden Ediz, "Tamamen doğal malzemeler var. Biz bu ekmekle büyüdük. Ekmeğimizi meclise kadar gönderiyoruz. Onun dışında fırınlarımız ve satış yerlerimiz var. Vatandaş istediği zaman buradan da gelip ekmeği temin edebiliyor. Diğer ürünlerimizden de alabiliyor. Ekmeğin içinde sadece un, su, tuz ve ekşi maya var. Hiçbir katkı maddesi yok. Aynı zamanda da coğrafi işaretli bir ekmek. Günlük üretimimiz siparişe göre değişiyor. Yaklaşık 200-300 ekmek üretiyoruz. Köy civarında bulunan 30'u aşkın fırında bulunan tüm ustalar kadın" şeklinde konuştu.

Mamaklı kadınlar 600 yıllık ata ekmeğini ekmek kapısı yaptılar

EKMEKLER ZİYAN OLMUYOR

Fırında hiçbir ekmeğin ziyan olmadığını vurgulayan Ediz, ekmekleri geri dönüşüm olması için ekmek kesme makinasında keserek tepsilere koyduktan sonra tekrar fırınladıklarını belirtti. 3 çocuk annesi Ediz, "Böylece çorbalarda kullanılmak amacıyla satılıyor" dedi.

KADINLARIN BAŞARAMAYACAĞI ŞEY YOKTUR

MAKKOP sorumlu şefi Ediz, Kutludüğün'deki fırında toplam 10 kişinin çalıştığını açıkladı. Buradaki 4 kişi üretimden sorumlu olduğunu kaydeden Ediz, bir kişinin sipariş aldığını, diğerinin siparişleri dağıttığını ifade etti. Kadın olarak çalışmanın insana gurur verdiğini anlatan Ediz, kendi ayakları üzerinde durmak kadar güzel bir şey olmadığının altını çizdi. "Evde olsak elimizden hiçbir iş gelmiyor" diyen Ediz, kadının başaramayacağı şey olmadığını vurguladı. Odun taşımak, ekmek taşımanın kendilerine normal geliyor geldiğini belirten Ediz, "Herhangi bir ev işi gibi yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA