Keçiören, Çankaya, Yenimahalle, Altındağ, Mamak! Ankara'da kentsel dönüşüm kördüğüm oldu

Başkent Ankara'da kentsel dönüşüm süreci ne yazık ki büyük bir çıkmaza girdi. Özellikle de konut fiyatlarının yüksek olduğu Yenimahalle, Keçiören ve Çankaya ile gecekondunun çok yaygın olduğu Altındağ ve Mamak sıkıntı yaşanan yerler olarak öne çıkıyor.

Kentsel dönüşüm dosyası: Ankara'da neden sorun yaşanıyor?

Türkiye'nin başkenti Ankara ne yazık ki halen şehirleşme konusunda sorunlar yaşamaya devam ediyor. Özellikle de başkentin yoğun göç aldığı dönemlerde yaşanan plansız şehirleşme ve gecekondular Ankara'nın sırtında yük olmaya devam ederken bunlara eklenen eski binalar kentsel dönüşüm yükünü ağırlaştırıyor.

ANKARA'DA YÜKSELEN KONUT FİYATLARI KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ BALTALADI!

Bir yandan yükselen konut ve arsa fiyatları bir yandan da inşaat maliyetlerinde ki artış ne yazık ki kentsel dönüşümü büyük bir çıkmaz içerisine soktu. Kiralık daire fiyatlarındaki rekor artışta olumsuzlukların üzerine eklenince ne yazık ki vatandaşlar evini kentsel dönüşüme vermeye çekinir oldu. Müteahhitlerin yükselen maliyetleri gerekçe göstererek vatandaşlardan fazla para istemesi, vatandaşın inşaatın zamanında bitmeyeceğine olan karamsarlığı ve vereceği yüksek kira tutarları kentsel dönüşümden uzaklaşmasına neden oldu.

Keçiören, Çankaya, Yenimahalle, Altındağ, Mamak! Ankara'da kentsel dönüşüm kördüğüm oldu

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından açıklanan 2025 yılına ilişkin kentsel dönüşüm kira yardımı rakamı 2025 yılı için 6 bin 500 TL olarak açıklanmıştı. Ankara'da ortalama kiralık daire fiyatlarının 15 - 20 bin TL bandında olması nedeniyle bu rakam gerçek kira bedelinin oldukça altında kaldı.

Özellikle de Keçiören ve Çankaya'da kiralık daire fiyatları bu rakamların üzerine de çıkarken vatandaş 2 sene boyunca kirada kalmaya cesaret edemedi. Bu nedenle hem binalarda hem de gecekondularda oturan vatandaşları kentsel dönüşüm için ikna etmek zorlaştı. Yine yükselen inşaat maliyetleri nedeniyle evini kentsel dönüşüme veren kişilerden tapu tesliminde istenen farkta da rekor artışlar yaşandı. Bazı hak sahiplerinden istenen rakamlar 1 milyon TL'ye dayanırken bu da özellikle de emekli ve asgari ücretli daire sahiplerinin ödeyemeyeceği rakamlara çıkılmasına neden oldu.

Müteahhitler yükselen inşaat maliyetlerini gerekçe göstererek kendileri için de artık kentsel dönüşümün bir avantajı kalmadığını savundular. Süreçte başkentte yıkılan çoğu binada inşaat bir türlü başlanmazken yıkım bekleyen binalarda da süreç tıkanarak kördüğüme dönüşmüş oldu. Özellikle Mamak ve Altındağ gibi bölgelerde yoğun gecekondulaşma başkente yakışmayacak görüntülerin ortaya çıkmasına neden olurken Çankaya ve Keçiören'de ise 50-60 yaşına ulaşan binalar ise güvenlik sorunu yaratıyor. Bu sorunun biran önce Ankara özelinde finans çözümleri, devlet destekleri üretilerek aşılması gerekiyor.

Kaynak: Gülcan ÖZER
Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?
Yorum yapmak için tıklayınız
SONRAKİ HABER