Emeklilikte Adalet Derneği (EMADDER) uzunca bir süredir bir mücadele içerisinde bulunuyor. Emeklilikte adalet isteyenler bu dernek çatısı altında toplanırken bugün Ankara’da bir basın açıklaması yapıldı. Ulus Atatürk Anıtı önünde toplanan dernek üyeleri adına EMADDER Genel Başkanı Mihriban Uğurlu basın açıklaması yaptı.
BİZLER MEZARDA EMEKLİ OLMAYA TERK EDİLMİŞ ÇALIŞANLARIZ
Emekli olamadıklarını belirterek sözlerine başlayan Mihriban Uğurlu, “Bizler emekli değiliz, emekliliğe hak kazanmış ama mezarda emekli olmaya terk edilmiş çalışanlarız. Lütfen bizi emekliler olarak görmeyiniz. Bugün burada, büyük bir adaletsizliğe, vicdanları yaralayan bir hukuksuzluğa dikkat çekmek için toplandık. Çünkü biz, emeklilikte adalet isteyen milyonlarca vatandaşın sesi, yaşadığı mağduriyetin tek temsilcisiyiz.” dedi.
EMADDER BURADA KADEME NEREDE
EYT düzenlemesinin yeni bir adaletsizlik doğurduğunu belirten Mihriban Uğurlu, “7438 sayılı EYT yasası çıktı, ancak EYT düzenlemesinin ardından yeni bir adaletsizlik doğdu. 9.9.1999 ve sonrası işe girenler 1 gün, 1ay, 1 yıl işe geç girmenin bedelini tam 17 ila 20 yıl kaybederek ödüyor. Bu, hiçbir mantıkla, hiçbir hukuk normuyla, hiçbir vicdanla açıklanamaz. 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olanlar: EYT ile 38-43 yaş emeklilik hakkı elde etti. 8 Eylül 1999’dan sonra sigortalı olanlar: 17 ila 20 yıl daha fazla çalışmak zorunda! Düşünün ki, iki kişi aynı işyerinde, aynı gün işe girmeyi bekliyor. Biri sabah sigortalı oluyor ve emekli olabiliyor, diğeri akşam sigortalı yapılıyor ve girişi sabaha kaldığı için tam 20 yıl daha fazla çalışmak zorunda kalıyor!” ifadelerini kullandı.
KADEMELİ EMEKLİLİK DÜZENLEMESİ YASALAŞMALI
Alın teri döken milyonlarca vatandaşın hakkını savunduklarını belirten Mihriban Uğurlu, “Aynı şartlarda işe başlayan iki çalışanın kaderi bir tarih yüzünden bu kadar farklı olabilir mi? Bir gün yüzünden 17 ila 20 yıl kaybettirmek, hangi hukuk devletinde kabul edilebilir? EYT ile düzeltilen bir yanlışın yerine yeni bir mağduriyet yaratmak nasıl açıklanabilir? 8.9.99 ve öncesi bu ülkenin vatandaşı da 9.9.99 sonrası Uganda vatandaşı mı 2. Sınıf vatandaş mı? Bu haksızlığın çözümü bellidir. Kademeli emeklilik düzenlemesi derhal yasalaşmalı ve bir günle 17-20 yıl kaybeden vatandaşlarımızın mağduriyeti giderilmelidir.” şeklinde belirtti.
Kendilerine emeklilik hakkı verilmesinin bir imtiyaz olmayacağını belirten Mihriban Uğurlu sadece hakları olanı istediklerini belirtti. Yetkililerin sessiz kalarak ve görmezden gelerek kademeli emeklilik düzenlemesini hayata geçirmemelerinin sadece adaletsizliği büyüttüğü ifade edildi. Bu konuda çözüm üretilmemesi durumunda EMADDER’in sürekli sahada olacağı ve hak arayışını sürdüreceği vurgulandı.