Hobi bahçesi olanlar dikkat! Hobi bahçelerindeki yapıların yıkımına başlandı başınız çok ağıracak - Ülkemizde binlerce kaçak yapı bulunuyor. Bu yapıların önüne geçmek ve kaçak yapıların da yıkımını sağlamak üzere ekiplerin denetim, çalışma ve uygulamaları sürüyor. Özellikle son yılların en popüler yatırım aracı olan hobi bahçelerinde milyonlarca vatandaş ev yaptı. Verimli tarım arazileri vatandaşlara hobi bahçesi olarak sunulurken bu alanların yalnızca tarım için kullanılması hedefleniyordu. Söz konusu hobi bahçelerini satın alan vatandaşlar küçük de olsa betonarme, prefabrik ve çelik gibi tercihleri ile bu alanlara ev yaptı.
Tarım arazilerinin korunması amacıyla hobi bahçelerine inşa edilen evleri kaçak yapı olarak kabul eden belediyeler de bu evlerin yıkımı için çalışma başlattı. Hobi bahçelerindeki kaçak evlere yönelik denetimler artırılırken bir dönem Ankara Valisi Vasip Şahin, konuyla mücadele edeceklerinin altını çizmişti.
HOBİ BAHÇESİNE EV YAPANLAR DİKKAT
Ankara Valisi Vasip Şahin’in, tarım arazilerinin korunması amacıyla kaçak inşaatların yıkım işlemlerinin başlatılması talimatının ardından, kaçak hobi bahçelerine yönelik denetimler arttırıldı. Ankara Valisi Şahin’in belediyelerden kaçak yapılar için elektrik, yol, su, doğalgaz verilmemesi, İlçe Tarım Müdürlükleri’ne de denetimlere ağırlık verilmesi konularındaki uyarısının ardından Ankara’daki tarım arazileri üzerindeki bazı kaçak yapılar yıkıldı. Hobi bahçelerinin ortaya çıkma süreci ise şöyle aktarıldı; “Önce devlete araziyi tarımsal amaçlı kullanacakları beyan ediliyor. ‘Bu tarlada üretim yapacağım.’ deniliyor. Sonra da ‘Tarım yapmam için su ve elektriğe ihtiyacım var.’ denilerek yerel yönetimlerden destek isteniyor. Yerel yönetimler de haklı olarak bu hizmeti yapıyor. Ancak daha sonra kendi aralarında kooperatif kurmak suretiyle arazi paylaşımı veya satışı yapılıyor. Bu araziler üzerinde prefabrik ve kalıcı konutlar yapılıyor.” Tarım alanlarının suistimal edilmesine göz yummayacaklarını belirten yetkililer de hobi bahçelerindeki yapılarla tarımsal alanların korunmasının mümkün olmayacağını dile getirdi.
EKİPLER TEYAKKUZA GEÇTİ YIKIMLAR BAŞLADI
Başkent Ankara'da kaçak yapılaşma ile mücadele sürerken Ayaş ilçe belediyesi izinsiz inşa edilen yapıların yıkım çalışmalarına başlandı. Geçtiğimiz gün Ayaş Belediyesi ekiplerince Bayram Mahallesi'nin Kayabaşı mevkiinde 14, Tekke Mahallesi'nin Karakoyunlu mevkiinde de 9 olmak üzere toplam 23 kaçak yapı tespit edildi. Fen İşlerine Müdürlüğü ekipleri, yaklaşık 2 aylık dönemde izinsiz inşa edilen bu yapıları iş makineleri yardımıyla yıktı.
Ayaş Belediye Başkanı Burhan Demirbaş, ilçe genelinde "hobi bahçesi" adı altında yüzlerce yapı inşa edildiğini belirterek, "İnşa edilen ve edilmekte olan yapıları kimsenin gözünün yaşına bakmadan yıkacağız. Hobi bahçelerine yapılan yapıların hepsini yıkmaya devam ediyoruz ve etmeye de devam edeceğiz. Vatandaşlarımız hobi bahçelerini almasınlar, kandırılmasınlar, onları uyarıyoruz. İlçemizde tarım alanlarından rant elde edenlere, tarım alanlarımızı yok etmek isteyenlere hiçbir zaman fırsat vermeyeceğiz." dedi.
Ankaralılar bu adresteTIKLA HABER ANKARA'YI INSTAGRAM'DAN TAKİP ET
METREKARESİNE 165 TL CEZA ÖDENECEK
Ankara dışında 81 il genelinde tarım alanlarının hobi bahçesi olarak satılması ve bu alanlara yapı inşa edilmesi ile hukuki mücadele sürerken konuyla ilgili hukuki süreç ise “Tarım alanının yapılaşmayla bozulduğunun tespiti durumunda yetkililer, bunu yapan vatandaştan araziyi tekrar eski haline getirmesini isteyecek. Bunun için 3 ay süre verilmesi düşünülüyor.Bu sürede tarım arazisi üzerinde kurulan yapının kaldırılmaması ve eski haline getirilmemesi durumunda, valilikler ile il özel idareleri bu yapıları kaldıracak. Masraflar da Tarım ve Orman Bakanlığınca karşılanacak. Ancak daha sonra bu masraflar araziyi o hale getirenlerden alınacak. Ayrıca masraflara ilaveten bozulan tarım arazisinin her metrekaresi için 165 lira idari para cezası verilecek. Bu yapılar ovalardaki tarım arazilerinde yapılmışsa ceza iki katına çıkacak.”
Ankara'da Ayaş'ta büyük yıkım başladı! Ayaş Belediyesi kaçak yapıların yıkımına başladı
Sadece Ankara bölgesinde arsa özelliği kazanmamış tarım arazileri üzerinde 20 ile 40 bin arasında yapı olduğunu ifade eden yetkililer, “Arsa özelliği kazanmamış tarım alanı üzerinde kurulan hobi bahçelerindeki yapılar yıkılacak. Bu araziler tarımsal üretim yapılacak hale dönüşecek.” bilgisine yer verdi.
Yetkililer bu süreçte bir adım atılmazsa tarım arazilerinin hızla kaybedileceğinin altını çizdi. Tarım arazisi dışındaki alanların hobi bahçesi olarak açılabileceğini aktaran yetkililer tarım arazilerinin bozulmaması gerektiğine işaret etti.
Haberankara.com